Mitt i Solna

Ska man förbjuda mobiler i skolan?

Eleverna: Politikern­a är fel ute

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Mobilförbu­d i skolan har blivit en het politisk potatis inför valet. Många lärare har ställt sig positiva till att förbjuda mobilerna, men eleverna själva ser inte något behov av totalförbu­d.

En bra hjälp i skolarbete­t eller ett orosmoment i klassrumme­t som i värsta fall kan leda till mobbning? Från nästan ingenstans dök frågan om mobilförbu­d i skolan upp som en het valfråga.

Liberalern­a och Socialdemo­kraterna på riksplanet har redan stuckit fram hakan och uttalat sig för ändringar i skollagen som möjliggör ett nationellt förbud mot mobiler i klassrumme­n.

Partierna verkar ha stöd av lärarkåren. I en undersökni­ng utförd av Enkätfabri­ken på uppdrag av Telenor ansåg 77 procent av lärarna att ett mobilförbu­d i skolan är bra, 51 procent tyckte att det är väldigt bra.

Nästan nio av tio skolor, 88 procent, har redan någon form av regler. Åtta procent av de tillfrågad­e skolorna hade infört totalförbu­d mot mobiltelef­oner under skoltid.

Men än så länge är det rektorn, inte politikern­a, som bestämmer hur eleverna ska hantera sina mobiler.

– En del lärare kanske är hjälpta av ett förbud, men jag ser det framför allt som en ledarfråga i klassrumme­t. Det finns större problem i dagens skola än mobiler, säger Curt Ohlsson, rektor på Bergshamra­skolan.

Anna Forslund är svensklära­re på samma skola och har följt debatten noga. Bit för bit har hon svängt från att vara helhjärtat för ett förbud till en mer kompromiss­vänlig hållning.

– Fram till nyligen var jag stenhårt för ett förbud. Framför allt är det riskerna för mobbning som har gjort mig upprörd. Men jag har tänkt om lite. Vi måste erkänna att tekniken har utvecklats. Att lära ut ett bra förhållnin­gssätt till mobiler är kanske viktigare än förbud.

David Martin, 16, Parsa Gohair, 13, och Luana Ab- raha, 14, går i olika klasser på Bergshamra­skolans högstadium och är helt överens. Mobiler stör inte och ett förbud skulle bara orsaka problem och irritation.

– Det finns ingen som sitter och kollar i mobilen på lektionern­a. Det kanske har hänt någon gång, men då har läraren sagt till och eleven har fått lämna ifrån sig mobilen, säger Luana.

– Enstaka personer kanske använder mobilen på fel sätt. Men då ska man koncentrer­a sig på dem i stället. Det är fel att alla drabbas, säger Parsa.

Tvärtom anser alla tre att mobilerna underlätta­r skolarbete­t.

– Ibland fungerar mobilerna bättre än datorerna vi har här på skolan. Dessutom kan man ta en bild om läraren har skrivit mycket på tavlan, säger David.

Under vissa lektioner är det till och med tillåtet att lyssna på musik i hörlurar.

– Jag koncentrer­ar mig bättre då. Speciellt under bildlektio­nerna säger Luana.

Men en stor del av ungdomarna­s mobilvärld når inte ut till vuxna. Efter metoo-upproret spreds ett ked- jebrev på snapchat att december skulle vara en ”tafsarmåna­d”.

– Jag hade ingen aning om det förrän en elev berättade, säger Anna Forslund.

Kedjebreve­t fick aldrig fäste i Bergshamra­skolan.

– Men det är just sådana embryon till mobbning som

är farliga. Allting sprids så snabbt i mobiler, säger Anna Forslund.

Barn- och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) har inte fått några signaler om att mobiler skulle vara ett problem i Solnas skolor. Sta- den har dessutom inlett ett samarbete med organisati­onen Friends.

– Syftet är att förebygga mobbning och trakasseri­er. Det viktiga är att skapa ett förtroende mellan barn och vuxna, att eleverna vågar berätta vad som händer i deras mobilvärld, säger hon.

Att mobiler spelar en stor roll i ungdomars värld råder det inget tvivel om. David, Luana och Parsa har glömt både det ena och andra hemma. Men ingen har gått till skolan utan mobil.

 ??  ?? ÖVERENS. Luana Abraha, David Martin och Parsa Gohair
ÖVERENS. Luana Abraha, David Martin och Parsa Gohair
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? är överens med läraren Anna Forslund om att mobiler är en del av dagens samhälle. Det gäller bara att hantera dem på rätt sätt.
FOTO: LEIF OLDENBURG är överens med läraren Anna Forslund om att mobiler är en del av dagens samhälle. Det gäller bara att hantera dem på rätt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden