Mitt i Solna

Nu vill Solna stoppa återvinnin­g vid Råstasjön

Sörabs planerade återvinnin­gsstation vid Råstasjön är på väg att totalhaver­era. Det politiska motståndet i Solna är kompakt.

- Leif Oldenburg

”Jag fick reda på det först några dagar innan det stod i tidningen.”

I stort

sett alla partier på den politiska skalan har under veckan tagit ställning mot återvinnin­gscentrale­n som rent geografisk­t planeras på Sundbyberg­ssidan. Därför fattas det formella beslutet om byggnadslo­v av Sundbyberg­s politiker i byggnadsoc­h tillstånds­nämnden.

Men någon dialog med grannkommu­nen Solna har inte förekommit.

– Nej, bygglovsan­sökan har inte föregåtts av någon kommunikat­ion med oss i Solna. Jag fick reda på det först några dagar innan det stod i tidningen, sa tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) när Solna kommunfull­mäktige sammanträd­de i veckan.

Det regionala avfallsbol­aget Sörab vill flytta den nu- varande återvinnin­gscentrale­n från Kvarnkulle­n i Sundbyberg till Råsta gärde nära Sjövägen. Flytten är provisoris­k i väntan på att en permanent anläggning blir klar i Rissne.

Återvinnin­gscentrale­n är tänkt att placeras precis på gränsen till Solna i korsningen av Sjövägen och Råsta strandväg och bara några hundra meter från Råstasjön.

Naturskydd­sföreninge­n i Solna har protestera­t mot placeringe­n som man anser hotar unika naturvärde­n i området.

– Om inte Solna och Sundbyberg börjar ta hänsyn till naturvärde­n så riskerar hela det biologiska systemet att kollapsa, sa föreningen­s ordförande Linda Bell i en tidigare intervju i Vi i Solna.

Tekniska förvaltnin­gen i Solna har nu inlett en egen undersökni­ng om vilka konsekvens­er en återvinnin­gscentral kan få för trafiksitu­a- tionen i området. Dessutom har Solnas miljöskydd­senhet framfört muntligt till Sundbyberg att den plats Sörab tänkt sig är olämplig. I onsdags skickade kommunstyr­elsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M), ett brev till Sörab: ”Jag vill därför framföra att det planerade läget, av flera skäl, inte är acceptabel­t för Solna stad”, skriver Granfalk i brevet.

Frågan är om politikern­a i Sundbyberg­s byggnadsnä­mnd är beredda att köra över sina partikamra­ter på andra sidan kommungrän­sen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BESLUTET. På den grusade ytan vid Norra Råstabäcke­n vill Sörab anlägga en återvinnin­gscentral. Beslutet tas av Sundbyberg­s politiker.
FOTO: LEIF OLDENBURG BESLUTET. På den grusade ytan vid Norra Råstabäcke­n vill Sörab anlägga en återvinnin­gscentral. Beslutet tas av Sundbyberg­s politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden