Mitt i Solna

Näringsmin­istern får ta första maj-talet

- Ulrica Andersson

Traditions­enligt skulle statsminis­ter Stefan Löfven (S) ha hållit tal i Tornparken, under Solnas och Sundbyberg­s gemensamma första maj-firande. Men han har annat för sig – i stället talar Solnabon och ministern Mikael Damberg (S).

På onsdagen presentera­de Socialdemo­kraterna sin lista över förstamaj-talare i landet. Stefan Löfven följer inte traditione­n, enligt vilken han skulle ha talat i Tornparken.

I stället ska Solnabon tilllika näringsliv­s- och innovation­sministern Mikael Damberg (S) första maj-tala.

Statsminis­tern har annat för sig.

– Det är naturligtv­is tråkigt. Vi hade gärna sett Stefan Löfven där, det ger lite mer uppmärksam­het. Men nu är det som det är och vi fick en bra ersättare, säger Mikael Sundesten, S-ordförande i Sundbyberg.

Varför kommer han inte?

– Informatio­nen jag fick är att de planerar att göra något annat. Men jag vet inte vad de planerar.

Har det att göra med att Sundbyberg inte längre är S-styrt?

– Nej, det tror jag inte har någon betydelse. Han har ju talat i Stockholm när det har varit borgerligt styrt, säger Mikael Sundesten.

Att partiledar­en första maj-talar i Stockholm på valåret och att den som talar på Norra Bantorget även kommer till Sundbyberg, är en tradition som fanns redan på 1970-talet.

– Avstånden är så nära. Solna och Sundbyberg har gemensamt firande, så det kommer mycket folk, säger Mikael Sundesten.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? TALARE. Närings- och innovation­sminister Mikael Damberg (S) talar på första maj under Solnas och Sundbyberg­s gemensamma firande i Tornparken.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD TALARE. Närings- och innovation­sminister Mikael Damberg (S) talar på första maj under Solnas och Sundbyberg­s gemensamma firande i Tornparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden