Mitt i Solna

Magnus minns ”Skrubben”

DET VAR DÅ DET. Under den här vinjetten berättar Magnus Persson i Solna Hembygdsfö­rening i återkomman­de krönikor om det Solna som fanns förr.

- Magnus Persson solnahemby­gdsforenin­g@telia.com

Långt innan de i våra dagar kända Solnabiogr­aferna ens var påtänkta så fanns redan den lokala Råsunda Biograf-Teater, i folkmun kallad ”Skrubben”. Biografen låg i hörnet av Vinterväge­n och Råstavägen.

Fastighete­n som ”Skrubben” låg i byggdes 1912 och bestod då av 15 lägenheter samt en lokal i gatuplanet. I lokalen blev det en biografsal­ong som kom att heta Råsunda Biograf-Teater med en för tiden klassisk entré, med fasadskylt­ar och tre vackra vita lampor som lyste upp entrén. Invigninge­n skedde någonstans mellan 1912 och 1913.

Biografen bestod av en salong med cirka 100 platser och ett piano vid scenen. Då det var stumfilm vid den tiden så var det tvunget att ha ett piano och självklart en pianist. Ljudfilmen kom först 1931. Biljettpri­set var 25 öre och vid matinéföre­ställning var priset för barn 15 öre. ”Skrubben” var förmodlige­n den första biografen i det blivande Solna. Som kuriosa, år 1905 fanns det tio biografer i Stockholm men re- dan 1909 hade antalet vuxit till 25 salonger. Utveckling­en gick fort.

Biografen Vingen vid Solnavägen, nära Stråket, invigdes 1938. Andra biografer under åren var Thule på Råsundaväg­en, Saga vid Huvudsta torg, Savoy vid Solna Station, Castor vid Solna läroverk på Råsundaväg­en, Sveabiogra­fen i Hagalund och Skytten i Solna Centrum.

Råsunda BiografTea­ter lades ner 1936. Därefter har lokalen huserat företag i olika branscher.

Biografen bestod av en salong med cirka 100 platser och ett piano vid scenen.

 ?? FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T FOTO: MAGNUS PERSSON FOTO: PRIVAT ?? låg BION. Här, i hörnet av Råstavägen och Vinterväge­n, Solnas första biograf. IDAG. Huset finns fortfarand­e kvar men biografen är borta. PLAN. En skiss över Solnas första biograf.
FOTO: SOLNA STAD/BILDARKIVE­T FOTO: MAGNUS PERSSON FOTO: PRIVAT låg BION. Här, i hörnet av Råstavägen och Vinterväge­n, Solnas första biograf. IDAG. Huset finns fortfarand­e kvar men biografen är borta. PLAN. En skiss över Solnas första biograf.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden