Mitt i Solna

HÄR BLIR TATUERINGA­R KONST

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

För en inte så länge sedan markerade en tatuering att bäraren var kriminell eller i bästa fall sjöman. I dag är kroppsmåln­ingar trend och kultur. På Galleri Quben i Bergshamra ställer sex tatuerare ut ett urval av sina alster.

Det är lite oklart hur och när det svängde. Kanske var det med fotbollsik­onen David Beckham, kanske var det med vår egen Zlatan Ibrahimovi­c, kanske var det Lisbeth Salanders fullklottr­ade ryggtavla i ”Millenium ”filmerna. Klart är i alla fall att tatueringa­r är trendigare än någonsin.

– För 20 år sedan bläddrade man i en tatuerings­tidning och fastnade för ett motiv. I dag vet nästan alla vad de vill ha när de kommer in, säger Johan ” Tulle” Thelenius, en av de sex tatuerare som hänger ut sina motiv på Galleri Quben.

Det är första gången hans motiv ställs ut som konst.

– När jag tatuerar är jag aldrig nervös. Men det här känns lite pirrigt.

Att tatuera en hel arm kan ta allt mellan 15 och 50 timmar och kostar upp till 50 000 kronor beroende på motiv.

– Det kräver många besök. Man måste vara hän- given. En större tatuering tar tid och gör ont. Tre–fyra timmar åt gången räcker.

I dag är ungefär 70 procent av Johans kunder tjejer.

– Det är en utmaning att smycka en kropp. Man ska åldras med sina tatueringa­r och kanske gå igenom graviditet­er.

Reine Keskitalo, 26, besökte vernissage­n med kompisen Felicia Nielsen. Sin första tatuering fixade han i smyg redan som 14-åring.

– Jag har nog lagt ner minst 80 000 kronor på mina tatueringa­r. Det är snyggt och jag gillar hantverket, säger Reine och drar upp mössan där en tatuering tittar fram på vänstra sidan av pannan.

– Jag har fortfarand­e ryggen ren. Men jag skissar på det också. Det kommer.

Utställnin­gen på Galleri Quben pågår till 15 april med chans till förlängnin­g.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ??
FOTO: LEIF OLDENBURG
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Robert Thor (längst upp till vänster) visar upp några av sina tauteringa­r. ”Tatueringa­r är ett härligt sätt att uttrycka sig själv”, säger Emelie Landerholm. ”Ryggen är fortfarand­e ren, men jag skissar på den också”, säger Reine Keskitalo. I dag är 70...
FOTO: LEIF OLDENBURG Robert Thor (längst upp till vänster) visar upp några av sina tauteringa­r. ”Tatueringa­r är ett härligt sätt att uttrycka sig själv”, säger Emelie Landerholm. ”Ryggen är fortfarand­e ren, men jag skissar på den också”, säger Reine Keskitalo. I dag är 70...
 ??  ?? FÄRG.
FÄRG.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden