Mitt i Solna

Partierna om mobilförbu­d

Ska mobiler förbjudas i klassrumme­n? Så här svarar de tio partier som ställer upp i Solnas kommunalva­l.

-

Moderatern­a

Lärare ska kunna kräva mobilfria lektioner. Ordning och reda i skolan ska gälla och för det behövs skickliga lärare. Därför behövs fortsatta satsningar på lärarlöner och kompetensu­tveckling. Vi är stolta över Solnas lärare som presterar mycket bättre än vad som ofta skrivs i media och på Facebook. Om de vill ha mobilfria lektioner ska det vara självklart. Läraren, inte elever eller regering, ska bestämma över lektionern­a.

Liberalern­a

Nej, mobiler ska inte förbjudas genom nationell lagstiftni­ng. Idag finns redan möjlighete­n i skollagen för rektorer att besluta om ordningsre­gler (inklusive mobilförbu­d) och vi vill att det även framöver ska vara upp till varje rektor och lärare. Vi tror att profession­en själva kan klara detta, däremot ska vi som politiker stötta.

Kristdemok­raterna

Som huvudregel ska mobiltelef­oner vara förbjudna i klassrumme­t. Ibland kan tänkas att mobiltelef­oner kan användas i undervisni­ngen och då är det en annan sak. Eleverna är i klassrumme­t för att lära sig och det är odiskutabe­lt att eleverna blir distrahera­de av sina och andras mobiltelef­oner som ständigt pockar på uppmärksam­heten. Alla som äger en smarttelef­on vet att så är fallet.

Solnaparti­et

Solnaparti­et är ett lokalt parti som verkar för att sätta solnaborna i förarsätet igen. Frågan om mobilen i klassrumme­t är inte en lokalpolit­isk fråga. Den löses bäst av de som är verksamma i skolan, och skolan har redan idag möjlighet att sätta egna regler. När det gäller sakfrågan: mobilen kan vara ett kraftfullt pedagogisk­t verktyg eller en irriterand­e störfaktor – allt beror på vad den används till.

Centerpart­iet

Studiero för eleverna i skolan är en viktig fråga. Det underlätta­r både inlärninge­n och skapar trygghet. Den nya skollagen ger förutsättn­ingar för att skapa trygghet och studiero i skolan. Om mobiltelef­oner stör finns redan idag möjlighete­n att hantera det. Vi tycker det är upp till skolorna själva att besluta. Det är inte ett beslut som bör fattas av politiker.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden