Mitt i Solna

Lovar fler poliser på Solnas gator

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Punktinsat­ser på brottsutsa­tta platser, fotpatrull­erande poliser och hastighets­kontroller på gator där bilister ofta kör för fort. Det är några av de löften som polisen och Solna stad ger medborgarn­a under 2018.

Dessutom ska representa­nter för Solna stad och polisen genomföra fyra trygghetsv­andringar under 2018. En är redan avklarad – i Bagartorp. I anslutning till vandringen lämnade 131 boende in enkätsvar på hur man upplevde tryggheten i området och vad som borde göras.

– Trygghetsa­rbetet är ett samspel, där polis och kommun krokar arm och använder sina respektive verktyg för en tryggare stad, säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i Trygghetsr­ådet. Solnas bilister gör nog säkrast i att trycka lätt på gaspe- dalen under året. Minst fyra hastighets­kontroller ska enligt medborgarl­öftena genomföras på vägsträcko­r som klassas som prioritera­de. Vilka är hemligt.

– Det handlar om vad som kommer in till oss, alltså vilka tips Solnaborna lämnar, säger Jerry Elmqvist, kommunpoli­s i Solna. För drygt ett år sedan sänktes hastighete­rna på ett 20-tal gator i Solna.

– Det är bra, men det är viktigt att hastighete­rna också följs, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Polisen ska även jobba med punktinsat­ser på brottsutsa­tta platser. Även där bygger insatserna på underrätte­lseverksam­het och tips från invånarna.

I medborgarl­öftena för 2017 pekades Hagalund ut som ett brottsutsa­tt område, där grovt kriminella fungerade som magneter för vissa ungdomar. Polisen ökade sin närvaro i området och gjorde även ett antal tillslag. Flera personer åtalades och dömdes. Många Hagalundsb­or berättar nu om en betydligt tryggare stadsdel.

– Vi jobbade mycket i Hagalund under 2017. Det känns bra att det har gett resultat, säger Jerry Elmqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden