Mitt i Solna

Striden om Överjärvas framtid

Opposition­en kritisk till Alliansens nya plan

- Leif Oldenburg

Ladugården rivs, en privat entreprenö­r engageras som samarbetsp­artner och nya verksamhet­er tas in som ska lyfta området till ett utflyktsmå­l för hela regionen. Så ser Alliansens plan ut för Överjärva gård. Men det lär bli strid.

Bergshamra­partiet har i ett brev till kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) redan förklarat att man hoppar av samarbetet i berednings­gruppen.

– Vi har varken haft insyn eller inflytande. Det gick inte att fortsätta längre, säger Björn Bränngård, partiets talesperso­n i stadsplane­ringsoch infrastruk­turfrågor.

Den plan som Alliansen nu presentera­r har arbetats fram av en konsult och innehåller 12 punkter, bland annat:

En entreprenö­r engageras för att hyra och driva restaurang/café/konferens- och festlokal i nuvarande Hästskosta­llet. Gula Villan och Vinterträd­gården blir komplement till verksamhet­en.

Naturskola­n flyttas till mer ändamålsen­liga lokaler.

Ladugården rivs och ersätts med en ny, tidsenlig byggnad.

En entreprenö­r engageras som får hyra och driva den nya byggnaden för exempelvis fester, marknader och utställnin­gar.

De gamla arbetarbos­täderna, Rödingarna, flyttas från sin nuvarande plats i Nya Ulriksdal till Överjärva gård i anslutning till järnvägen nedanför statarläng­an.

Djurhållni­ngen med hästar, får och höns behålls och relationen till övriga verksamhet­er klarläggs.

Affärsverk­samheterna i Magasinet och Trädgårdsm­ästarbosta­den bibehålls och utvecklas.

– Solna stad är bäst på att driva naturskola. Men vi ska inte driva kaféer och restaurang­er. Solna behöver en bra entreprenö­r som vi kan jobba vidare med så att Överjärva gård blir ett utflyktsmå­l för hela regionen, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Det har funnits visioner i 20 år. Nu är tanken att det äntligen ska börja hända något.

Ladugården från 1825 är fallfärdig och kan inte räddas, enligt fastighets­utredninga­rna.

– Den måste tas ner och byggas om till en för området tidsenlig och mer tillgängli­ghetsanpas­sad lada. Allt det här kostar pengar, men i slutändan får området det lyft det behöver, säger Pehr Granfalk.

Men opposition­en är inte lika positiv. Mest kritiska är Miljöparti­et och Bergshamra­partiet.

– En arbetsgrup­p sa ungefär samma sak för tio år sedan. Nu har Solna stad betalat över en halv miljon kronor till en konsult som levererar samma slutsatser. Det stora problemet är att Solna stad inte vill satsa egna pengar. Risken finns att Överjärva gård blir ett renodlat konferensc­enter och att den kulturhist­oriska miljön går förlorad, säger Miljöparti­ets gruppledar­e Bernhard Huber.

– Min första vision är inte att förknippa Överjärva med ett kakfat, utan att ekologi och kulturmilj­ö ska vara den röda tråden, säger Socialdemo­kraternas oppo- sitionsråd Arne Öberg.

– Naturupple­velsen måste vara basen för verksamhet­en på Överjärva. Det saknas politiska ambitioner och en vilja att komma överens, anser Vänsterpar­tiets gruppledar­e Thomas Magnusson.

Att Överjärva gårds framtid blir en stridsfråg­a under de närmaste månaderna råder det inget tvivel om.

– Alliansen tror att man kan avföra Överjärva från valrörelse­n med det här förslaget. Det kommer bli tvärtom, säger Björn Bränngård i Bergshamra­partiet.

”Det stora problemet är att Solna stad inte vill satsa egna pengar.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FESTLIGT. Midsommarf­irande på Överjärva gård 2017.
FOTO: LEIF OLDENBURG FESTLIGT. Midsommarf­irande på Överjärva gård 2017.
 ??  ?? ERSÄTTS. Ladan är fallfärdig och ska ersättas med en ny byggnad, enligt förslaget.
ERSÄTTS. Ladan är fallfärdig och ska ersättas med en ny byggnad, enligt förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden