Mitt i Solna

”Zacke” blev historisk EM-medaljör

- Anders Ekström 070-78 78 702 anders.ekstrom@ direktpres­s.se

AIK brottning har nu tagit sin första internatio­nella medalj. Zakarias Berg knep nyligen ett EM-brons i Ryssland och det var dessutom 22-åringens första seniormeda­lj utanför Sveriges gränser.

Den sista uppladdnin­gen inför EM blev sådär. Efter en lång flygresa kom Zakarias fram bara tolv timmar innan EM-starten borta i Dagestan, Ryssland.

Trots halvbra förberedel­ser presterade Zakarias Berg starkt från start. Han slapp kvala in och i åttondelen slog han en tjeck på teknisk överlägsen­het (8-0) i -87-kilosklass­en.

Men i kvarten tog det stopp mot den blivande guldmedalj­ören från Georgien.

– En tät match med små marginaler, men han var lite starkare, säger 22-åringen som är uppvuxen Agnesberg i Bagartorp. Men eftersom georgiern vann guldet fick ”Zacke” – enligt ett snillrikt system inom brottninge­n – en ny chans till medalj då han fick komma tillbaka in i tävlingen igen. Och den chansen tog han. AIK-brottaren slog först en bulgar och därpå en vitryss med klara 9-0.

På bara en minut och 15 sekunder bärgade han hem sin första internatio­nella seniormeda­lj.

– En otroligt skön känsla och det är en lite annan sak att ta en medalj i seniorsamm­anhang, säger Zakarias som tidigare har bland annat U23-guld i EM och ett JVM-brons.

På SM i vintras tog AIK fem medaljer, varav Zakarias tog ett guld.

Men detta var nybildade AIK:s första internatio­nella medalj.

– Jättestort, såklart. En ära att ge tillbaka till klubben som jag älskar.

Vad innebär EM-bronset för dig och AIK?

– Förhoppnin­gsvis sätter jag min landslagsp­lats och får åka till VM i oktober. Det är förhoppnin­gsvis även startskott­et för oss unga generation­ers AIK:are att ta över världen och fortsätta skörda internatio­nella framgångar.

”En ära att ge tillbaka till klubben.”

 ?? FOTO: GERHARD REMUS ?? FYRA. Fyra AIK:are var på plats på EM, men bara ”Zacke” Berg tog medalj.
FOTO: GERHARD REMUS FYRA. Fyra AIK:are var på plats på EM, men bara ”Zacke” Berg tog medalj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden