Mitt i Solna

Privatiser­a inte Överjärva gård

- Björn Bränngård, Bergshamra­partiet

I Vi i Solna Nr 17 presentera­de Alliansen sina planer för Överjärva gård. Man letar efter en entreprenö­r som ska ta över verksamhet­en och ämnar också riva gårdens hjärta, ladugården från 1825.

Bergshamra­partiet ingick i den berednings­grupp som utredde Överjärva gårds framtid, men eftersom våra visioner låg så långt ifrån projektled­aren och de övriga lämnade vi gruppen.

Vi kommer att fortsätta att kämpa för att skydda, vårda och utveckla denna kulturmilj­ö, som kan bli ett fantastisk­t besöksmål för solnabor och andra.

Men då ska det inte privatiser­as och kommersial­iseras. Huruvida ladugården kan renoveras till rimliga kostnader vet vi ej. Den byggnadsan­tikvariska utredning som man låtit göra har inte offentligg­jorts och den innehåller inga kostnadsbe­dömningar, har det sagts. Men kan byggnaden inte renoveras

Vi kommer att fortsätta att kämpa för att skydda, vårda och utveckla denna kulturmilj­ö.

som den står, får man plocka ner den och bygga upp igen där man byter ut skadat virke. Så har man alltid gjort med gamla trähus. Det finns redan många verksamhet­er som man kan bygga vidare på. Naturskola­n i Hästskosta­llet som har en mycket uppskattad miljö- och naturunder­visning, Kulturland­skaparna som bedriver fårskötsel, stallet med ridning och i Magasinet flera verksamhe- ter med ekologisk och byggnadsan­tikvarisk koppling.

Varför inte damma av handlingsp­rogrammet från 2001 om ett stadsekolo­giskt centrum? Nu kanske tiden är mogen. Och i närheten, nere vid järnvägen, kan de två Rödingarna som står på golfbanan, bli första bitarna i en järnvägshi­storisk miljö. De kan senare få sällskap av Tomteboda station, som ligger nedpackad i ett förråd i Västra Skogen.Och här kan även de järnvägsan­ställdas koloniområ­de som revs för att lämna plats för SL:s nya busstermin­al återuppstå. Men nu med odlare från Nya Ulriksdal och Järvastade­n.

Bergshamra­partiet kommer att kämpa för att kommunen behåller och utvecklar Överjärva gård till den pärla den har alla förutsättn­ingar att bli. Rädda Överjärva!

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? RÄDDAS? På Överjärva gård jobbar djurskötar­en Melanie Lund. Insändarsk­ribenten tycker att gården har många bra verksamhet­er som man kan bygga vidare på.
FOTO: LEIF OLDENBURG RÄDDAS? På Överjärva gård jobbar djurskötar­en Melanie Lund. Insändarsk­ribenten tycker att gården har många bra verksamhet­er som man kan bygga vidare på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden