Mitt i Solna

Crystel prisad för sin säsong i SBL

■■ Trots att AIK basketdame­r kom näst sist i ligan har Crystel Bittar imponerat. Solnatjeje­n har nämligen blivit utsedd till ”Årets unga stjärna” 2018. – Överraskan­de, men sjukt roligt, säger ”Bella” som dock ser ut att vara förlorad för de svartgula.

- Anders Ekström

Vägen upp till högsta serien – svenska basketliga­n – började i Solna Vikings. Crystel Bittar fick testa på basketetta­n redan som 15-åring och tog en fast plats i a-laget något år efter. Därefter blev det en säsong i damlaget, innan AIK kom in i bilden.

– Vi Vikings-tjejer var till en början lite oroliga att inte få plats i AIK. Men när fusionen var klar så såg man att de gynnade både Vikings och AIK, säger ”Bella” Bittar som är uppvuxen i centrala Solna.

För Crystel, som tidigare spelat fotboll i Gnaget, var det stort att få spela basket i sitt hjärtas lag.

– Väldigt coolt och asro- ligt. Det var nästan overkligt ibland. Det är support på ett helt annat sätt och det är häftigt med allt stöd vi får.

– Ibland kan det komma fram främmande människor och hälsa bara för att jag spelar i damlaget, och man tänker ”vem är jag liksom”, ha ha.

I höstas fick 20-åringen göra sin efterlängt­ade debut i SBL. Ett viktigt delmål för Solnatjeje­n.

– Jag har såklart drömt om det och haft det som delmål sedan gymnasiet. En dröm som gick i uppfyllels­e och det var stort att få göra det i AIK.

Rent sportsligt gick det dock sådär och AIK blev näst sist. Men bara på poängskill­nad mot Mark Basket.

– Många var nöjda men jag känner att vi hade mer att ge, både i matcherna och gällande resultaten. Vi hade kunnat få ut mer.

AIK fick ju dessvärre inte möjlighete­n att kvala sig kvar i högsta serien, laget blev nedflyttad­e från ligan. Ekonomin och organisati­onen dög inte, menade förbundet.

– Med tanke på ekonomin var detta nog bäst långsiktig­t för AIK, men det var ändå såklart jättetråki­gt. Stockholm behöver flera lag på liganivå.

”Bella” är ändå överlag nöjd med sin debutsäson­g. Och det bör hon vara. Nyligen blev point guarden utsedd till ”Årets unga stjärna” 2018. Framröstad av coacher, spelare och journalist­er.

– Överraskan­de, men sjukt roligt. Jag hade inte en tanke på det ens. Det är alltid kul att bli uppmärksam­mad och det är en belöning för all träning. En morot på vägen och en motivation­shöjare.

Varför tror du att du får priset?

– Jag är ung och hjälpt laget på olika sätt. Jag har även visat upp en bra attityd.

Till helgen vankas det läger med U20-landslaget. Crystel har tidigare spelat i U18-EM 2016 och U20-EM 2017. I juni siktar hon att ta en plats i det EM-lag (U20) som ska till Ungern.

Men i AIK verkar hon ha gjort sitt för denna gången.

– Prio 1 är att ta mig utomlands och prio 2 är att fortsätta spela i ligan. Att bli kvar i AIK i ettan är tyvärr ett steg tillbaka, det gäller att blicka framåt.

Har du något speciellt land du vill spela i?

– Spelar ingen roll, någonstans i Europa. Där jag kan få den bästa basketutve­cklingen avgör. Någon gång i framtiden vill jag gärna testa på att spela basket i mitt andra hemland Australien.

”En morot på vägen och en motivation­shöjare.”

 ?? FOTO: ANDERS TILLGREN ?? AUSTRALIEN. Någon gång i karriären vill gärna Crystel Bittar spela i sitt andra hemland Australien.
FOTO: ANDERS TILLGREN AUSTRALIEN. Någon gång i karriären vill gärna Crystel Bittar spela i sitt andra hemland Australien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden