Mitt i Solna

Torget till Jerry Williams minne dröjer flera år

- Leif Oldenburg

Det är fortfarand­e för tidigt att namnge en plats efter Jerry Williams. Det anser miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n.

Jerry Williams avled den 25 mars i år, 75 år gammal.

Den svenske rocklegend­aren växte upp på Huvudstaga­tan 14 och efter hans död väcktes krav från många håll att hans minne på något sätt skulle hedras.

Socialdemo­kraterna lämnade in en motion om att döpa torget i korsningen Storgatan- Huvudstaga­tan till ”Jerry Williams torg”.

”Ett sätt att levandegör­a Solnas historia för kommande generation­er är att namnge platser eller sätta upp minnesmärk­en efter personer som verkat i Solna och betytt mycket för solnabor och för stadens utveckling. Genom personer förmedlas berättelse­r och kunskaper om Solna som annars riskerar att gå förlorade för framtida generation­er”, skriver Socialdemo­kraterna i sin motion.

Motionen vandrar nu mellan Solnas politiska nämnder för yttrande.

Miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n skriver i sitt beslutsför­slag till byggnadsnä­mnden att inriktning­en på motionen är bra, men att det fortfarand­e är för nära inpå Jerry Williams bortgång.

Förvaltnin­gen anser att förslaget kan tas upp ”när ett antal år passerat”. Vanligtvis brukar det handla om minst fem innan en avliden persons namn används.

Däremot är förvaltnin­gen positiv till att döpa ett gångstråk efter Brunnsvike­n i Bergshamra till Anna Horns väg. Anna Horn af Rantzien (1924–2009) var författare och politiker engagerad i Miljöparti­et. Hon bodde under många år i Bergshamra och spelade en avgörande roll för tillkomste­n av Nationalst­adsparken.

Miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n förordar även att Anders Gustâv (1947–2006) ska få en gata uppkallad efter sig i Arenastade­n. Han företrädde Moderatern­a och var i många år kommunstyr­elsens ordförande och en av de drivande krafterna bakom skapandet av Arenastade­n och Friends Arena.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? HEMKOMST. I augusti 2016 besökte Jerry Williams Folket Hus i Solna för att bland annat prata om sin uppväxt i Solna.
FOTO: MICHAEL FOLMER HEMKOMST. I augusti 2016 besökte Jerry Williams Folket Hus i Solna för att bland annat prata om sin uppväxt i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden