Mitt i Solna

Möts i konsten på äldreboend­e

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Projektet handlar om konsten som mötesplats. På Berga äldreboend­e i Bergshamra möttes den grafiska konstnären Nasrin Taghizadeh och 97-åriga Rigmor Norell.

Nasrin Taghizadeh har iranska rötter och ställer just nu ut på Bergagalle­riet. I veckan var det workshop för de boende på Berga och deras anhöriga.

Rigmor Norell, 97 år i oktober, skapade en tulpan och fick lite hjälp av Nasrin Taghizadeh.

– Jag har alltid varit intressera­d av konst och gått mycket på utställnin­gar. Jag läste faktiskt konstveten­skap på universite­t, berättade Rigmor.

Utställnin­gen är en del av Temabos verksamhet och Nasrin Taghizadeh hade bjudits in av konstfören­ingen på äldreboend­et.

– Vi fick höra talas om projektet ”Konsten att mötas” och nappade, berättar Kristina Stark, teamcoach på Berga äldreboend­e. Syftet med projektet är att skapa nya möten och underlätta för konstnärer med utländsk bakgrund att etablera sig i Sverige. Det är inte alltid så lätt.

Nasrin Taghizadeh kom till Sverige från Iran för 35 år sedan och har erfarenhet av den trögrörlig­a svenska konstmarkn­aden.

– Det är svårt att komma in. Dyker det upp ett annorlunda namn i konstkatal­ogerna hoppar köparna gärna vidare till nästa, säger Nasrin Taghizadeh.

– Det finns nog en rädsla bland galleriste­rna för det som sticker ut, tror Kristina Stark.

På Berga äldreboend­e var det i alla fall inga problem att nå ut.

Ann-Karin Gyllfors, 88, bor i Hagalund men besöker dagverksam­heten på Gläntan nästan varje dag. Hon var klart nöjd med sina grafiska konstverk.

– Det var inte så svårt. Bara man inte ställer för stora krav på sig själv, sa hon.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TULPAN. Rigmor Norell skapade en tulpan och fick lite hjälp av Nasrin Taghizadeh.
FOTO: LEIF OLDENBURG TULPAN. Rigmor Norell skapade en tulpan och fick lite hjälp av Nasrin Taghizadeh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden