Mitt i Solna

Seniorkoll­o dröjer

- Leif Oldenburg

Sommarkoll­o för seniorer är nog bra. Det var alla partier i Solna kommunfull­mäktige överens om. Ändå lär det knappast bli någon kolonivist­else för Solnas seniorer sommaren 2019.

Vänsterpar­tiets Thomas Magnusson hade motionerat om att Solna stad ska erbjuda sommarkoll­o för ensamståen­de över 70 år. Ett 30-tal kommuner, däribland Sundbyberg, har redan den möjlighete­n.

Cirka 12 000 av Solnas drygt 80 000 invånare är i dag över 65 år.

– Motionen syftar till att öka livskvalit­eten för Solnas äldre. Det finns flera positiva effekter med att byta miljö för ett tag. Det hade säkert varit bra med tanke på hur varmt det blev i somras, sa Thomas Magnusson.

Omvårdnads­nämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD) menade att sommarkoll­o kan vara ett bra sätt att skapa sammanhang som gått förlorade.

– Men frågan är hur mycket man ska lägga på enskilda personer. Just nu finns det inga medel avsatta, sa Klippfalk

Han räknade även upp en rad insatser som redan görs för att minskas äldres ensamhet. Exempelvis seniorträf­far, promenadve­rksamhet och samverkan med Äldreforum­s och Röda Korsets väntjänst.

Eftersom budgeten för 2019 inte är klar ansåg Thomas Magnusson att det inte fanns några hinder för att anslå medel till ett äldrekollo redan kommande sommar.

Kommunfull­mäktiges majoritet var av en annan mening och avslog motionen.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SOMMAR. Äldre från Sundbyberg­s kommun på seniorkoll­o i Sätra brunn i somras. Solnas seniorer lär få vänta på kolloviste­lse.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SOMMAR. Äldre från Sundbyberg­s kommun på seniorkoll­o i Sätra brunn i somras. Solnas seniorer lär få vänta på kolloviste­lse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden