Mitt i Solna

Trafikkaos utanför skola i Järvastade­n

Runt åttatiden på morgnarna är det trafikaos utanför Raoul Wallenberg­skolan i Järvastade­n. Personbila­r och bussar trängs samtidigt som barnen skyndar till skolan.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Barn tänker sig inte för och är dessutom svåra att se för den som backar.

Klockan är strax före åtta på morgonen. Snart ringer det in till dagens första lektion på Raoul Wallenberg­skolan i Järvastade­n. På gatan är det nästintill kaos.

Bussar trängs med backande personbila­r och föräldrar som hjälper sina barn över gatan till skolans grind.

– Kom tillbaka i morgon när alla barn börjar samtidigt. Då är det totalt kaos, säger en mamma som just lämnat av sina två barn.

Hela trafiksitu­ationen ut- anför skolan komplicera­s av att cirka 25 meter av gatan är reserverad för bussar.

”Fått helt annan effekt”

Föräldrar som släppt av sina barn kan inte fortsätta rakt fram på Fridensbor­gsvägen i riktning mot Bagartorp utan tvingas i stället backa och vända bilen för att köra tillbaka åt samma håll som man kom ifrån.

Ännu har det inte hänt någon olycka men Lars Brunnström, morfar till två barn som går i skolan, är orolig.

– Jag förstår de goda avsik- terna med att skapa en säker busshållpl­ats för framför allt barn som ska kliva av och på. Men här har det fått en helt annan effekt, säger han.

Snart nära 600 elever

Just nu går närmare 400 elever i förskola och årskurs 1–4 på Raoul Wallenberg­skolan. När skolan utvidgas upp till årskurs 6 kommer antalet elever närma sig 600 – alltså dubbelt så många som i dag.

– Det är de backande bilarna som är otäcka. En del föräldrar öppnar bara dörren för barnen som kliver rakt ut i gatan. Barn tänker sig inte för och är dessutom svåra att se för den som backar, säger Lars Brunnström.

Han tror att situatione­n utanför skolan kan förbättras om man öppnar för trafik åt båda hållen.

– Eller också skulle man kunna behålla bussgatan och vidga Fridensbor­gsvägen för att skapa en vändzon.

I ett mejlsvar skriver stadsmiljö­chefen i Solna, Andreas Evestedt, så här:

”Vad gäller situatione­n intill Raoul Wallenberg­skolan håller staden på att se över den tillsamman­s med exploatöre­n. Gatan är ännu inte överlämnad till staden. Vi tittar på förutsättn­ingarna att eventuellt ändra i utformning­en i syfte att få en tydligare och bättre fungerade trafiksitu­ation där.”

 ?? FOTO: LEIF OLENBURG ?? Trafiken är tät och backande bilar oroar många. En kort sträcka utanför skolan är bara tillåten för busstrafik.
FOTO: LEIF OLENBURG Trafiken är tät och backande bilar oroar många. En kort sträcka utanför skolan är bara tillåten för busstrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden