Mitt i Solna

FYRABARNSF­AMILJEN VR KS EFTER TV R

I två år har familjen Alabiad bott i Bagartorp. Men nu är det slut. Vilken dag som helst kan kronofogde­n komma och knacka på.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

■■ I två års tid har Bayan och Abir Alabiad bott med sina fyra barn i en lägenhet i Bagartorp. Men nu är det slut. Vilken dag som helst ska familjen vräkas.

Det har gått snart fyra år sedan familjen flydde från den sönderbomb­ade staden Homs i västra Syrien. Efter en riskfylld resa över Medelhavet och genom Europa hamnade familjen på ett asylboende i Västervik. Där föddes yngsta dottern Sara 2015.

Ett och ett halvt år senare kom beskedet. Familjen fick stanna i Sverige med permanent uppehållst­illstånd.

– Vi blev placerade i Solna. Ingen frågade oss. Då visste vi inget om de hårda reglerna här i Solna, säger Bayan.

Bayan och Abir skrev på ett så kallat socialt kontrakt och fick en hyreslägen­het i Bagartorp. Hyresvärd var den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n som administre­rar de nyanländas boende efter en överenskom­melse med Solna stad.

– Vi trivs bra i Bagartorp och skulle vilja stanna här, säger Abir.

De två äldsta barnen går i Ulriksdals­skolan, de två yngsta har förskolepl­ats. Familjen har fått nya vänner i Bagartorp och drömde om en ny framtid Solna.

Men i våras kom beskedet. Familjen var uppsagd och skulle flytta senast den 30 juni. Annars hotade vräkning.

Namnet har tagits bort

På bordet i vardagsrum­met ligger ett brev från Signaliste­n. ”Den som avhysts kan få svårt att hitta en ny lägenhet”, står det.

Namnet ” Alabiad” har plockats bort i porten och Signaliste­n vill inte ta emot fler månadshyro­r eftersom familjen saknar kontrakt.

– Vi har verkligen försökt hitta en lägenhet. Men det är Vi blev placerade i Solna. Ingen frågade oss. Då visste vi inget om de hårda reglerna här. svårt. Och två år går så fort, säger Bayan.

De lägenheter som nyanlända tilldelas är tänkta som tillfällig­a genomgångs­bostäder under en etablering­stid på två år. Vad som händer efter två år varierar från kommun till kommun.

Exempelvis Nacka, Salem, Värmdö och Solna anser att det är den enskildes ansvar att hitta en bostad, ibland med stöd av särskilda bo- stadshandl­äggare. Den som inte har hittat någon bostad måste ändå flytta när kontraktet löper ut efter två år.

”Vi lever dag för dag”

I Sollentuna får de nyanlända bo kvar i som längst fyra år. I Botkyrka är tidsgränse­n fem år, vilket motsvarar den genomsnitt­liga väntetiden för en lägenhet hos kommunala Botkyrkaby­ggen.

Barnfamilj­er kan få ett eget hyreskontr­akt redan efter ett år.

I Solna, med en kötid på över tio för en hyreslägen­het, är det otänkbart.

Nu har Signaliste­n vänt sig till tingsrätte­n för att med hjälp av kronofogde­n genomföra vräkningen. I snart fyra månader har familjen väntat på att kronofogde­n ska ringa på dörren.

– Vi lever dag för dag. Vi har inga speciella drömmar. Bara att det ska bli bättre än i dag. Speciellt för barnens skull, säger Abir.

Sonen spelar fotboll

Först när familjen står på gatan kan socialtjän­sten hjälpa till med ett tillfällig­t boende, exempelvis på ett vandrarhem.

I hallen står äldste sonen Abdualehas fotbollssk­or. Han spelar i Råsundas pojklag och har snart match på Skytteholm.

– Jag ska bli fotbollssp­elare som Zlatan, säger Abdualeha.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? HEMMA. Baylan och Abir med sina två yngsta barn. De två äldsta leker med kompisar ute på gården.
FOTO: LEIF OLDENBURG HEMMA. Baylan och Abir med sina två yngsta barn. De två äldsta leker med kompisar ute på gården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden