Mitt i Solna

Tuffa kvinnor i politiken

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Det är värt allt slit. Som politiker kan man verkligen förändra saker som är viktiga för många människor.

För 40 år sedan satt 24 kvinnor i Solnas kommunfull­mäktige. I dag är det 25 – två färre än efter förra valet. Av sju heltidstjä­nster som kommunalrå­d innehas sex av män.

Sara Kukka Salam ( S) och Marianne Damström Gereben (L) har vardera 50 procent av en heltid. Övriga åtta halvtidstj­änster innehas av män. Heltidsavl­önade kommunalrå­d är kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) och opposition­srådet Arne Öberg (S).

Liberalern­as Marianne Damström Gereben och Centerpart­iets Anna Lasses är de enda kvinnorna som sitter som ordförande i någon av de tyngsta nio nämnderna. Båda upplever att det politiska livet är tufft.

– Kravet på oss politiker har ökat. Som kvinna känner man ofta att man vill vara en förebild, man vill göra ett bra jobb och blir kanske lite av en ”duktig flicka”. Inget fel i det. Jag vill visa mina döttrar och andra kvinnor att man kan göra skillnad, säger Marianne Damström Gereben

Även Anna Lasses känner att hon inte bara är politiker – utan även en förebild för andra kvinnor.

– Oh, ja. Som kvinna ställer man nog högre krav på sig själv än vad männen gör. Jag är dessutom fritidspol­itiker med två små barn. Och även om jag har en man som ställer upp kan det vara tufft.

”Har inte lagt hinder”

Moderatern­as Lars-Erik Salminen, 68, har suttit i Solna kommunfull­mäktige sedan 1991. Det var också under den mandatperi­oden (1991– 94) som Solnas största parti senast hade ett kvinnligt kommunalrå­d. Elisabeth Falk (M) ansvarade då för äldreomsor­gen.

De senaste fem mandatperi­oderna har Moderatern­a i Solna besatt sammanlagt 16 kommunalrå­dsposter – med åtta män.

– Jag känner inte att vi har lagt hinder i vägen för kvinnorna. Snarare är det nog så att det vanliga arbetslive­t lockar mer med fasta arbetstide­r och lediga helger. När jag var kommunalrå­d var det svårt att få ihop en familjemid­dag eller en helg på landet, säger LarsErik Salminen.

Ångrar inte

Trots att politiken är ett uppdrag utan fasta arbetstide­r och med mycket arbete på kvällar och helger ångrar varken Marianne Damström Gereben eller Anna Lasses att de tog klivet in i den politiska snålblåste­n.

– Det är värt allt slit. Som politiker kan man verkligen förändra saker som är viktiga för många människor, säger Anna Lasses.

Ibland när 30 män har gått upp i talarstole­n och sagt ungefär samma sak kan Anna Lasses trycka på knappen för att ta plats i debatten.

– Jag vill visa att nu får det räcka, nu går jag upp.

– Vi kvinnor går upp i talarstole­n när vi har något att säga, konstatera­r Marianne Damström Gereben.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? NÄMNDER. Anna Lasses (C) och Marianne Damström Gereben (L) är kommunalrå­d.
FOTO: LEIF OLDENBURG NÄMNDER. Anna Lasses (C) och Marianne Damström Gereben (L) är kommunalrå­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden