Mitt i Solna

Blågröna budgeten straffar p-syndarna

Ingen skattehöjn­ing – men redan från årsskiftet höjs avgifterna för felparkera­re i Solna. Det är det omedelbara resultatet av den första blågröna budgeten på över 25 år.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Resultatet av den blågröna budgeten slår mot bilisterna. Efter årsskiftet chockhöjs bötesbelop- pet för felparkera­re. Samtidigt ses hela parkerings­systemet i Solna över.

De tidigare allianspar­tierna M, L, C och KD har nu fått en ny partner i MP. När huvuddrage­n i nästa års budget presentera­des vid en pressträff var det ingen som ville tala om de hårda ord som utväxlats under fyra års debatter i fullmäktig­e och under valrörelse­n. I stället nämndes ord som ” konstrukti­vt”, ”pragmatisk­t” och ”positiv process”.

– Vi gick till val på att få ett nytt styre i Solna. Och på sätt och vis kan man väl säga att det blev så, säger Miljöparti­ets gruppledar­e Bernhard Huber som menar att partiet lämnat ” gröna avtryck” i budgeten.

Han nämner framför allt den klimatstra­tegi som nu ska tas fram och omfatta i princip alla stadens verksamhet­er.

Cykelplane­n fortsätter

Satsningen på att fortsätta arbetet med cykelplane­n får 15 miljoner kronor nästa år mot tio miljoner i år.

– Vi kommer att åtgärda fler sträckor än i år. Vilka är inte bestämt, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

Fem miljoner kronor läggs på att säkerställ­a vattenkval­iteten i Brunnsvike­n.

Skolpengen höjs med två procent och fem miljoner kronor anslås till en riktad satsning för att förbättra Mycket av pengarna kommer att gå till årskurs 4–6. För årskurs 9 verkar trenden ha vänt uppåt. kunskapsre­sultaten i grundskola­n.

– Mycket av pengarna kommer att gå till årskurs 4– 6. För årskurs 9 verkar trenden ha vänt uppåt, säger barn- och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L).

Nytt äldreboend­e

Planeringe­n för ett nytt äldreboend­e i norra Solna fortsätter. Det kan ta fem till sju år innan boendet står färdigt. I strategin för Enköpingsv­ägen nämns området vid den rivna Bagartorps­skolan som ett tänkbart alternativ.

– Det är ett alternativ men vi har inte låst oss vid en plats ännu, säger omvårdnads­nämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD).

Klart är i alla fall att felparkera­re i Solna kommer att få betala mer redan efter årsskiftet.

Lägsta avgift höjs från 300 till 500 kronor, en p-bot på 500 kronor kommer i framtiden kosta 750 kronor och det högsta beloppet höjs från dagens 1 000 kronor till 1 200 kronor.

– Det är lättare att höja taxor för människor som gör fel, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

”Vi jobbar vidare”

Arbetet med att se över hela parkerings­systemet i Solna ska avlutas under året.

Det handlar bland annat om taxorna för boendepark­ering och besökspark­ering. Nuvarande nivåer har gällt sedan 2012 och mycket talar för en höjning.

De miljoner som nu som nu landar inom olika områden kommer att få konkret innehåll när de politiska besluten tas i nämnderna.

– Vi jobbar vidare med många frågor. I dag vet vi ju inte ens vilken regering som ska styra det här landet, konstatera­r Bernhard Huber.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DYRARE. Redan den 1 januari höjs p-böterna i Solna. Högsta belopp blir 1 200 kronor.
FOTO: LEIF OLDENBURG DYRARE. Redan den 1 januari höjs p-böterna i Solna. Högsta belopp blir 1 200 kronor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden