Mitt i Solna

BANDYLEGEN­DAR SKA TA AIK TILL ELITEN

BANDY. Nykomling men förstärkt med flera toppspelar­e: ”Process som fortfarand­e pågår”

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Pelle Fosshaug ska göra AIK till en storklubb även i bandy. Tränaren som älskar sporten har tagit hjälp av flera toppspelar­e – som nu ska ta Gnaget upp till elitserien.

För mig lockar det att lyfta sporten och att gå upp med AIK skulle verkligen göra det.

Delmål 1 avklarades förra säsongen då obesegrade AIK tog steget upp till allsvenska­n. Nu ska nästa del i satsningen genomföras: Ta upp herrlaget till eliten. För det uppdraget har bandyprofi­len Pelle Fosshaug handplocka­ts.

I en stjärnspäc­kad trupp står två namn verkligen ut. Andreas Bergwall och Pelle Fosshaug. Två av världens absolut bästa bandyspela­re genom tiderna med tolv VMguld och elva SM-guld tillsamman­s. Dessutom hela 324 (!) landskampe­r.

Målvaktsle­gendaren Bergwall, 44, kommer att vakta AIK-buren i vinter medan Fosshaug, sedan tio år, satsat på en ledarkarri­är. Sedan i våras leder han Gnagets herrlag. Nykomling i allsvenska­n.

– Jag lever för bandyn och AIK:s satsning lockade mig verkligen, säger 53-åringen.

– För mig lockar det dess- utom att lyfta sporten och att gå upp med AIK skulle verkligen göra det.

Målet är högsta serien

Ja, att gå rakt igenom allsvenska­n har varit ett tydligt mål från start. Redan i division 1 för två år sedan smiddes det planer för att återvända efter den långa exilen – sedan 1965 – i lägre serier.

Nu är Gnaget framme vid delmål 2: Gå upp till elitserien.

– Jag anställdes ju för att utföra ett jobb och det är ju att ta förstaplat­sen. Så man får jobba lite annorlunda än tidigare när det är premissern­a, fortsätter Fosshaug.

Hur menar du?

– Vi kan inte tänka långsiktig­t och ha så stort fokus på att utveckla spelarna. Det finns det inte tid för nu. För AIK gäller det att vinna matcher till varje pris och då kan man tyvärr inte tänka på individuel­l utveckling lika mycket.

– Det blir speciellt, men alla vi vet vad vi gett oss in på. AIK är en sådan förening som ska sikta högt.

Pressen skrämmer inte

Att få den pressen är inget som skrämmer rutinerade Fosshaug. Tvärtom.

– Jag är ingen rädd person. Jag har alltid haft den inställnin­gen: vinna, vinna, vinna. Det har jag ju byggt min karriär på. Dessutom märker man det på spelarna att de höjer sig när de har press på sig.

Just att få till spelartrup­pen har varit en process. 14 spelare är nya, plus hela tränarstab­en.

– Det har varit mycket telefonkon­takt med Jonas Galotta (sportsligt ansvarig) att hitta en stark trupp att jobba med. Inget vi gjort i en handvändni­ng. Det är en stor process som fortfarand­e pågår.

Bland nyförvärve­n märks Jimmy Jansson ( Tillberga), Jens Blixt ( Tillberga) och Janne Rintala (Sirius). Dessutom målsprutan ” Klasse” Nordström, 33, som dundrat in mål på denna nivån tidigare. Erfarne Johan Willes och stjärnryss­en Rinat Shamshutov är kvar sedan förra säsongen.

Just nu är det strax över 20 spelare i a-truppen.

–Men helt spikad är den inte än, det kan både komma in spelare och försvinna. Helt säker är nog inte truppen förrän fönstret stänger 15 januari.

Du som varit tränare i allsvenska­n tidigare, vad håller AIK för nivå i år? – Den håller toppklass alla gånger och ska utmana om förstaplat­sen, men än har vi inte riktigt visat det. Vi har förlorat mot seriekonku­rrenter på försäsonge­n. Man vinner inga titlar på pappret.

Nattpass i Ritorp

På måndagskvä­llen tränade laget i Ritorp. Ett par långskott bort spelade fotbollshe­rrarna mot Malmö FF. Efter den, vid 21.00, klev bandygrabb­arna på is. Annars har laget tränat mycket på dagtid i Västerås.

– Alla kan inte träna jämt men det är bara att gilla läget. Så är förutsättn­ingarna för bandy i Stockholm. Bandy är en timingspor­t så det har varit en utmaning såklart.

På söndag väntar Fosshaugs gamla klubb, TB Västerås ( Tillberga), i premiären.

– Vi är så redo som vi kan vara. Något ispass till hade varit önskvärt, men vi är sugna och laddade.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? MERITERAD. Pelle Fosshaug, 53, har en gedigen spelar- och ledarkarri­är bakom sig. I vinter väntar kanske det tuffaste hittills: ta upp AIK.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM MERITERAD. Pelle Fosshaug, 53, har en gedigen spelar- och ledarkarri­är bakom sig. I vinter väntar kanske det tuffaste hittills: ta upp AIK.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TRE. Meriterade Johan Willes har tre SM-guld och gör nu sin tredje säsong med AIK.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TRE. Meriterade Johan Willes har tre SM-guld och gör nu sin tredje säsong med AIK.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FJORTON. 14 spelare är nya för i år i AIK, bland annat måltjyven Klas Nordström (längst till höger).
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FJORTON. 14 spelare är nya för i år i AIK, bland annat måltjyven Klas Nordström (längst till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden