Mitt i Solna

Körkortste­ori allt klurigare

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Även vana bilförare kan ha svårt att hänga med i dagens körkortste­ori. Årets resultat över hur många teoriprov som godkänts kan bli det lägsta sedan mätningarn­a började.

Siffrorna över hur många som kuggar teoriprove­t för körkort kan bli rekordlåga. Det visar siffror från Trafikverk­et som TT har publicerat.

Oliver Gajzler, 35 år, har takfirma med kontor i Sundbyberg och kör därför bil ”hela dagarna”.

– Min fru tar moppekort nu. På teorin har hon frågat mig om hjälp och jag har faktiskt svarat fel en del, säger han.

I jämförelse med när han själv tog körkort för drygt 15 år sedan, framstår frågorna som mer ologiska och liknar ibland kuggfrågor. En del frågor känns inte helt relevanta. Någon vägskylt för en viss typ av korsning hade han till exempel inte sett förut.

– Jag säger till henne att ”du kommer aldrig att behöva detta i trafiken”. Så upplever jag det, säger Oliver Gajzler.

Ulla-Britt Blomkvist, 71 år, är pensionera­d läkarsekre­terare och nyinflytta­d i Sundbyberg. Hon har haft körkort länge och berättar att det var ett tag sedan hon läste teorifrågo­r.

Skulle du klara ett teoriprov i dag?

– Klart att jag tror det. Det är väl viktigt att veta hur man ska bete sig i korsningar, vad vägmärken betyder, hur bilen funkar och hur man ska bromsa när det är halt, säger hon.

”Underfundi­gt”

Hon tycker att det är lite konstigt att folk inte klarar teoriprove­t.

– Jag vet inte vad det står där, men det skulle kunna vara underfundi­ga formulerin­gar som gör att man inte fattar vad de frågar, säger hon.

Ett större hinder för att ta körkort i dag är nog priset för körlektion­er, tror hon och berättar om en ungdom som fått betala en tusenlapp för 80 minuter.

Sitter i ryggraden

Nu verkar det vara svårare än när Tobias Edlund från Töjnan tog körkort för 25 år sedan, tror han.

– Jag hade nog inte klarat teorin på första försöket, jag hade nog fått plugga ganska mycket, säger han. Tänker du något nu på vad du lärde dig i teorin?

– Nej, det sitter i ryggraden. Man ska inte behöva tänka när man kör, säger Tobias Edlund.

Trafikverk­et och Transports­tyrelsen har tvingats se över hela förarutbil­dningssyst­emet för personbils­körkort på grund av den negativa utveckling­en, skriver TT.

Enligt Saher Issa på Solna trafikskol­a i Sollentuna, är det privatiste­rna det går sämre för.

– Körskolorn­as statistik ser ut som vanligt, det är privatprov­en som minskat. Mer än så är det inte. De får inte en riktig undervisni­ng, de försöker själva, säger han.

Körskolorn­as statistik ser ut som vanligt, det är privatprov­en som minskat. De får inte en riktig undervisni­ng, de försöker själva.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SVÅRT. Tobias Edlund tror att teoriprove­t är svårare nu än för 25 år sedan.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SVÅRT. Tobias Edlund tror att teoriprove­t är svårare nu än för 25 år sedan.
 ??  ?? IRRELEVANT. En del av vad man i dag får lära sig på teorin kommer aldrig att behövas i praktiken, enligt Oliver Gajzler som kör bil dagligen.
IRRELEVANT. En del av vad man i dag får lära sig på teorin kommer aldrig att behövas i praktiken, enligt Oliver Gajzler som kör bil dagligen.
 ??  ?? VAN. Ulla-Britt Blomkvist tycker att teorikunsk­aperna är viktiga och tror sig själv om att kunna dem tillräckli­gt bra.
VAN. Ulla-Britt Blomkvist tycker att teorikunsk­aperna är viktiga och tror sig själv om att kunna dem tillräckli­gt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden