Mitt i Solna

SL kräver staten på miljoner för haveri

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Pengarna tillbaka krona för krona. Det kräver Stockholm av staten för försenade pendeltåg. ”Viktigt att markera missnöje”, säger Kristoffer Tamsons (M). 21,5 miljoner kronor: så mycket har försenade pendeltågs­resenärer fått under 2018. På senare år har försenings­ersättning­arna skenat iväg.

Nu tänker SL slå näven i bordet och kräva att Trafikverk­et, staten, plockar upp större delen av missnöjesn­otan. Det är en ny lag som gör att den som är ansvarig för problemet också ska betala för det. Problem med underhåll Landstinge­t säger att 70 procent av förseninga­rna som ger pengar tillbaka, de över 20 minuter, beror på problem med underhåll och drift av statens järnvägar.

– Det är en principfrå­ga. Det är inte rimligt att stockholma­rna ska betala först skatt till staten, sedan banavgifte­r för att vi använder järnvägen, och sedan försenings­avgifter för att den järnvägen havererar dagligen, säger trafikland­stingsråd Kristofer Tamsons (M), högste politiske ansvarig för lokaltrafi­ken.

Är inte allt i slutän- dan ändå skattebeta­larnas pengar?

– Vi tar tillbaka pengarna till stockholma­rna. Om vi tvingas betala avgifter för att tågen är sena blir det mindre pengar till att köra tunnelbana och buss. Vi kräver inte tillbaka pengarna för att lägga dem på hög utan de går direkt tillbaka till resenärern­a. christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

 ??  ?? HOSTA UPP STÅLET STATEN.Kristofer Tamsons (M) vill att Trafikverk­et ska betala för alla försenade pendeltåg.
HOSTA UPP STÅLET STATEN.Kristofer Tamsons (M) vill att Trafikverk­et ska betala för alla försenade pendeltåg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden