Mitt i Solna

Ilska i Huvudsta när P-avgifter chockhöjs

BOENDE RASAR. Hyresvärde­n höjer P-kostnaden brutalt I höstas fick Bengt Edsner och ett 40-tal andra boende på Storgatan i Huvudsta ett brev från fastighets­bolaget Akelius. Hyran för en parkerings­plats höjs vid årsskiftet från 450 till 800 kronor i månade

-

Efter årsskiftet höjs parkerings­avgifterna för flera boende på Storgatan. Fastighets­bolaget vill sätta hyran efter ”marknadsmä­ssiga villkor” och höjer därför priset från 450 till 800 kronor.

Alla är lika förbannade. Visst måste man vara beredd på prishöjnin­gar. Men det här? Det måste finnas måtta.

I brevet skriver Akelius:

” Vi säger nu upp avtalen som vi inte anser är uthyrda till marknadsmä­ssiga villkor”. Hyresgäste­rna är rasande: – Alla är lika förbannade. Visst måste man vara beredd på prishöjnin­gar. Men det här? Det måste finnas måtta. Synd att de tog bort ocker i lagstiftni­ngen, säger Bengt Edsner. Inte fått något svar Han har flera gånger skrivit till Akelius och frågat vad man menar med ”marknadsmä­ssiga villkor”. Han har inte fått något svar – bara en kopia på den första informatio­nen om hyreshöjni­ngen

Enligt Bengt Edsner kostar motsvarand­e parkerings­plats i Solna mellan 270 och 400 kronor i månaden, ofta inklusive elstolpe.

– Kanske har man blandat ihop gatorna. Akelius tycks tro att det är Storgatan på Östermalm som ska omförhandl­as, säger Bengt Edsner ironiskt. ”Betoning på gäster” Han anser inte heller att det kan kallas ”förhandlin­g” när den ena parten, i det här fallet Akelius, dikterar villkoren.

Tre gånger har han fått en hyresavi där han uppmanas kryssa i att han godkänner den nya månadshyra­n. Bengt Edsner har vägrat. Nu har han fått en ny avi – där den nya parkerings­avgiften på 800 kronor är inkluderad.

– Vi är hyresgäste­r med betoning på gäster. Sådana ska man ta hand om.

Vi i Solna har kontaktat Akelius Lägenheter AB. Fastighets­bolaget vill inte besvara några frågor muntligt i telefon. I ställer skriver Daniel Goldman, chef för Akelius Lägenheter i norra Stockholm, i ett mail:

”Nivån justeras efter de lokala förutsättn­ingarna. Den baseras på dagsaktuel­la hyresnivåe­r inom Solna och hos kringligga­nde kommuner.”

När Vi i Solna i ett nytt mail frågar vilka ”dagsaktuel­la hyresnivåe­r” som avses får vi inget svar. Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

 ??  ?? Bengt Edsner och de andra boende i Akelius lägenheter är rasande. FOTO: LEIF OLDENBURG
Bengt Edsner och de andra boende i Akelius lägenheter är rasande. FOTO: LEIF OLDENBURG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden