Mitt i Solna

Det finns faktiskt en bra jullåt för alla

-

B

ara någon dag kvar till julafton – om någon mot förmodan har missat det.

Precis som hundratals andra tidningskr­önikor kommer även den här handla om julen. Närmare bestämt jullåtar.

Det finns väl knappast någon annan högtid som är så förknippad med musik och textrader som man bara måste lyssna på (och sjunga) för att det ska kännas som en riktig jul.

Men den tiden är förbi när befolkning­en enades kring ”Gläns över sjö och strand” eller ”Bjällerkla­ng” och liknande musikalisk­a relikter. Nu är man

uppdaterad. Och uppdelad. Älska eller hata. För eller emot Carola och Peter Jöback. För att ta ett exempel.

Vilket läger tillhör du? Jag vet en hel hoper människor som tycker att det inte blir någon riktig julstämnin­g utan ” Tänd ett ljus” eller ”Do They Know It’s Christmas?”. De har kanske bättre musiköra än jag – men själv vill jag helst dra tomtesäcke­n över huvudet och vänta på att sista ackorden klingat ut. Tacka vet jag John Lennons ”Happy Xmas (War Is Over) tillsamman­s med Harlem Community Choir från 1971. Visste ni förresten att Bing Crosbys ” White Christmas” från 1942 är tidernas mest sålda vinylsinge­l. 50 miljoner exemplar i Bings version och 50 miljoner i andra inspelning­ar. Men det var långt före Spotify. Om julen börjar kännas i slipprigas­te laget rekommende­ras The Pogues ”Fairytale Of New York”. Raserar garanterat de sista resterna av julstämnin­g.

50 miljoner exemplar i Bing Crosbys version och 50 miljoner i andra inspelning­ar. Men det var långt före Spotify.

 ??  ?? LEIF OLDENBURG Reporter Prata med mig! leif.oldenburg @direktpres­s.se
LEIF OLDENBURG Reporter Prata med mig! leif.oldenburg @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden