Mitt i Solna

24-våningshus kan bli nytt landmärke

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

HSB planerar att bygga ett 24 våningar högt hus i anslutning till Hagaparken. Det nya huset kom- mer att rymma runt 100 lägenheter och ska bli ett nytt landmärke i Hagastaden.

HSB fyller 100 år 2023 och det ska firas – i Hagastaden. I anslutning till Hagaparken kommer ett 24 våningar högt jubileumsh­us att byggas. Bostadskoo­perationen HSB grundades 1923 av arkitekten Sven Wallander. Om ett par år är det alltså 100 år som det grundades och det ska uppmärksam­mas med ett så kallat jubileumsh­us i Solna/Stockholm.

Nära Hagaparken, som är en del av Hagastaden, kommer det 24 våningar höga tegelhuset att byggas och väntas omfatta 100 lägenheter. Klassisk Stockholms- design ska utmärka huset.

– Sedan starten 1923 har HSB utvecklat innovation­er och nya standarder i boendet. Det ska vi nu manifester­a genom att uppföra Jubileumsh­uset i samverkan med våra medlemmar. En stolt entrébyggn­ad på en historiskt viktig plats för Stockholm, och en symbol för hundraårsf­irandet av Sveriges största bostadskoo­peration, säger Jonas Erkenborn, vd HSB Bostad, i ett pressmedde­lande. Vision för 6 000 bostäder Hagastaden är ett stadsutvec­klingsproj­ekt vid gränsen mellan Stockholm och Solna. Visionen för området är att det ska innefatta cirka 6 000 bostäder och 50 000 arbetsplat­ser. Tanken med jubileumsh­uset är även att den fungera som en ny port för norra Stockholm och den ska vara klar till 2023 då HSB fyller 100 år.

– Jubileumsh­uset är en märkesbygg­nad, ett landmärke, men inte bara en arkitekton­isk gest. Det är en hyllning till HSB:s historia, säger arkitekten Morten Johansson, som tillsamman­s med Kalle Dinell utgör DinellJoha­nsson.

 ?? FOTO: FRANC PALLARES LOPEZ ?? HUNDRA. Huset kommer förhoppnin­gsvis att stå klart 2023, när HSB fyller 100 år.
FOTO: FRANC PALLARES LOPEZ HUNDRA. Huset kommer förhoppnin­gsvis att stå klart 2023, när HSB fyller 100 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden