Mitt i Solna

TUFFT FÖR UNGA ATT KOMMA IN PÅ BOSTADSMAR­KNADEN

Enligt en färsk rapport från Swedbank är det tufft för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden. Malte Fernvall och Victor Hattenbach från Solna har ställt in sig på att det kan bli svårt att lämna föräldrahe­mmet.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Det är fortsatt svårt för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden. Enligt en färsk rapport har en majoritet av Sveriges kommuner bostadsbri­st för unga och många tvingas bo hemma längre än de tänkt.

Det är Swedbank som förra veckan presentera­de en heltäckand­e analys för bostadsmar­knaden. Framför allt visar den att ungas situation har förvärrats. 83 procent av svenska kommuner har idag en bostadsbri­st för unga och andelen hemmaboend­e har ökat med 60 procent sedan 1997.

Dessutom har skuldsättn­ingen bland unga bolånetaga­re fördubblat­s mellan 2011 och 2017.

– Att unga har svårt att hitta en bostad är inte bara ett stort problem för den enskilde. Det är också skadligt för Sveriges ekonomi eftersom det får konsekvens­er för ungas möjlighet att flytta till studier eller arbete, säger Anna Bre- man, chefsekono­m på Swedbank, i ett pressmedde­lande. Långa kötider I Solna, och Stockholm överlag, är det svårt att ta sig in på hyresmarkn­aden. För den som söker hyresrätt, krävs lite tålamod. Runt 13 års kötid behöver den som vill ha ett hyreskontr­akt i Solna. Ungdomar, som är mellan 17 och 27 år och skrivna i kommunen har dock företräde på ettor och korttidsko­ntrakt. För en ungdomsbos­tad i Solna ligger kötiden på knappt sju år och för ett korttidsko­ntrakt låg den genomsnitt­liga kötiden på 12 år förra året.

Den genomsnitt­liga kötiden för hela Stockholms stad var 10,3 år. 12,5 år för en bostad i det befintliga beståndet och 9,5 år för nyprodukti­on, som ofta ligger högre i pris.

Det är också svårt att köpa en bostad, på grund av höga inköpspris­er. På bostadssit­en, Hemnet, fanns det i början på veckan tolv 1:or och 2:or för under 1,9 miljoner kronor, vilket också innebär en kontantins­ats på cirka 270 000 kronor. Därefter väntar en boendekost­nad på kring 6 700 kronor.

Unga värst drabbade

Enligt en annan ny rapport, som Svea Ekonomi beställt av Novus, är det primärt personer i åldrarna 18 till 29 år som upplever hinder när de ska byta eller köpa en ny bostad. Rapporten säger att fyra av tio har problem med kontantins­atsen och var fjärde person, i undersökni­ngen, inte vill belåna sig.

– Äger man inte redan en

Det är skadligt för Sveriges ekonomi eftersom det får konsekvens­er för ungas möjlighet att flytta till studier eller arbete.

bostad är det extra svårt att få ihop pengar till kontantins­atsen. Och utan kontantins­ats är möjlighete­n att få lån hos de traditione­lla bankerna mycket begränsad, säger Lennart Ågren, vd för Svea Ekonomi.

”Hoppas flytta när jag är 19”

Ingen ljus framtid med andra ord. De lokala grabbarna Malte Fernvall och Victor Hattenbach kommer snart försöka ta sig in i denna djungel.

– Jag vill flytta när jag är 19 år. Det kommer bli svårt, det vet jag redan nu, säger Victor från Näckrosen som blir 18 i år.

– Jag har precis fått ett extrajobb och ska snart börja lägga undan för framtiden. Jag har inga planer på att ta lån till en början så jag får försöka få tag på en hyresrätt som första lägenhet. Förhoppnin­gsvis löser det sig.

Kompisen Malte, som blir 17 i år, tror att det kan vara smidigast att bo kvar hemma om han vill bo kvar i Stockholms­området.

– Man hör och läser att det är tufft att hyra och att man troligen får betala mycket för det. Oavsett är det svårt att hitta hyresrätt i Stockholm och framför allt för unga. Man får istället bo hemma längre tills man hittat något, säger han.

Vad hoppas du på då när du väl ska flytta?

– Hyresrätt i innerstan eller här i Solna. Det beror på var jag ska plugga efter gymnasiet, blir det i Stockholm kanske det är smidigt att bo kvar hemma en tid.

 ??  ??
 ??  ?? DJUNGEL. Solnagrabb­arna Malte Fernvall och Victor Hattenbach kommer inom något år att ge sig in i bostadsdju­ngeln.
DJUNGEL. Solnagrabb­arna Malte Fernvall och Victor Hattenbach kommer inom något år att ge sig in i bostadsdju­ngeln.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TUFFT. Det har blivit allt tuffare för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden.
FOTO: MOSTPHOTOS TUFFT. Det har blivit allt tuffare för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden