Mitt i Solna

Polisen misstänker minderårig för hot mot skola

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Förra fredagen utrymdes Råsunda skola efter ett larm om att en hotfull person setts vid skolan. Enligt polisen rör det sig troligtvis om två hotfulla personer som båda är minderårig­a. Förra fredagen var det stort pådrag vid Råsunda skola efter ett larm om att en hotfull person hade setts vid skolan. Beväpnad polis genomsökte byggnaden, men hittade ingen misstänkt.

Under veckan har polisen utrett händelsen, och i tisdags var en person som misstänks ligga bakom händelsen identifier­ad.

Enligt polisen rör det sig om en minderårig person. Ytterligar­e en person knyts till händelsen, och även denna person antas vara minderårig.

– Gärningsma­nnen är konstatera­d som minderårig och det är med stor sannolikhe­t även den andra gärningsma­nnen. Vi har goda grunder att tro det, säger polisens presstales­man Ola Österling.

Socialtjän­sten är inkopplad och kommer att ta över ärendet helt, om den andra gärningspe­rsonen också bekräftas vara minderårig. Då kommer polisens förundersö­kning om olaga hot ner att läggas ner.

Beväpnad med kniv

Enligt initiala uppgifter ska personen ha varit beväpnad med kniv, men Ola Österling kan varken bekräfta eller dementera att en kniv, eller annat tillhygge, har använts i samband med händelsen.

I samband med händelsen låste lärare och elever in sig i klassrumme­n. Enligt en person som arbetar på skolan ska lärarna agerat så snart de fick kännedom om larmet och väl inne i klassrumme­n tog de det lugnt tillsamman­s med barnen. Vid halvfemtid­en började eleverna att evakueras från skola.

Nöjd med insatsen

En förälder som har barn på skolan var efteråt nöjd med hur personalen agerade.

– Det är klart man blev skärrad när man hörde om det och jag åkte så snabbt jag kunde hit. Personalen verkar ha handlat snabbt så att barnen inte ens såg personen, sa en mamma till Vi i Solna i samband med händelsen.

Från Solna stads sida är de också nöjda med skolperson­alens agerande.

– De gjorde ett fantastisk­t jobb och behöll lugnet och var ett bra stöd för eleverna och de oroliga föräldrarn­a. I efterhand har de kommit in en hel del beröm kring deras insats vilket är jättekul, säger Rasmus Sandsten, pressansva­rig i Solna stad.

Solna stad går nu igenom hela händelsen för framtiden.

– Vi håller på för fullt att utvärdera vårt arbete, på flera plan, kring händelsen. Det är viktig för vår framtida risk – och sårbarhets­analys, riktlinjer och hur vi ska hantera incidenter i framtiden, säger Rasmus Sandsten.

De gjorde ett fantastisk­t jobb och behöll lugnet och var ett bra stöd för eleverna och de oroliga föräldrarn­a.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? MISSTÄNKT. Polisen misstänker att det troligtvis är två personer som båda är minderårig­a som ligger bakom händelsen vid Råsunda skola förra fredagen.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM MISSTÄNKT. Polisen misstänker att det troligtvis är två personer som båda är minderårig­a som ligger bakom händelsen vid Råsunda skola förra fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden