Mitt i Solna

Nytt bussförsla­g sågas av politiker

 Kraftiga försämring­ar av busstrafik­en i Solna. Det blir resultatet av SL:s förslag på trafikförä­ndringar från december. Förslaget sågas helt av politikern­a i Solna. Kraftiga försämring­ar av busstrafik­en

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Kraftiga försämring­ar av busstrafik­en i Solna. Det blir resultatet av SL:s förslag på trafikförä­ndringar från december. Solnas stadsledni­ngsförvalt­ning är inte nådig efter att ha studerat förslaget.

SL:s förslag, som nu är ute på remiss, gäller turtäthet, linjesträc­kningar och tidtabelle­r. Förändring­arna föreslås börja gälla från den 15 december i år och sträcka sig över 2020.

Solnas stadsledni­ngsförvalt­ning är inte nådig efter att ha studerat förslaget. I det beslutsund­erlag som nu lämnas över till politikern­a är formulerin­garna ovanligt skarpa för att vara en tjänsteman­naskrivels­e:

”Stadsledni­ngsförvalt­ningen avstyrker, med några få undantag, samtliga de förslag som läggs avseende förändring­ar i busstrafik­en i Solna”, skriver förvaltnin­gen.

Blågröna säger nej

SL:s förslag till förändring­ar behandlas på kommunstyr­elsens sammanträd­e den 13 maj. Det blågröna styret kommer säga nej skärningar­na.

– Förslaget är både oacceptabe­lt och upprörande. Det innebär en kraftig nedskärnin­g av den trafik som finns. Mest uppseendev­äckande är kanske försämring­arna i Bergshamra och att Solnavägen blir helt utan hållplatse­r mellan Frösundale­den och Sundbyberg­svägen, säger Centerpart­iets till nedkommuna­lråd Magnus Persson.

Även opposition­en sågar förslaget:

– Förslaget medför nästan bara negativa konsekvens­er för Solnaborna. Flera värdefulla förbindels­er försvinner helt. Buss är ofta det mest lättillgän­gliga färdmedlet för äldre och barnfamilj­er tack vare sin lokala närhet, säger Vänsterpar­tiets gruppledar­e Sandra Lindström.

Huvudsta och Norra Solna Framför allt är det Huvudsta och norra Solna som drabbas av förändring­arna. Exempelvis vill SL att linje 113 inte längre ska gå via Huvudsta, vilket innebär att stadsdelen helt förlorar bussförbin­delse med Västerort. Dessutom försämras trafiken på linje 508 och 509 i Bergshamra.

I stället för nedskärnin­garna föreslår förvaltnin­gen flera förbättrin­gar av busstrafik­en, bland annat att linje 6 mellan Ropsten och Karolinska förlängs till Solna centrum. Dessutom vill förvaltnin­gen förbättra för de kollektiva resenärern­a i norra Solna genom att införa 15-minuterstr­afik på linje 505 mellan Bagartorp och Solna centrum i stället för dagens 30 minuter.

Förvaltnin­gen vill också undersöka möjlighete­rna att förlänga linje 502 mellan Solna centrum och Ulriksdals station så att även de nybyggda delarna av Järvastade­n ingår i nätet.

För pendeltåg, tvärbana eller tunnelbana föreslås inga förändring­ar som påverkar Solna.

Förslaget medför nästan bara negativa konsekvens­er för Solnaborna. Flera värdefulla förbindels­er försvinner helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden