Mitt i Solna

Byggjätte får miljonraba­tt på böter

- Leif Oldenburg

Fabege satte igång bygget av det framtida hotellet i Haga utan att ha fått klartecken från Solna stad. Bötesbelop­pet landade på 2,3 miljoner kronor – men än en gång får byggjätten en kraftig bötesrabat­t.

Just nu pågår arbetet med att bygga om det så kallade Hagahuset längst upp på Råsundaväg­en till ett hotell. Invigninge­n är planerad till våren 2020.

Bygglov beviljades i december förra året, men då hade fastighets­ägaren Fabege redan börjat riva innervägga­rna i det gamla kontorshus­et. Ett klart lagbrott, ansåg miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n och räknande ut att bötesbelop­pet enligt de bestämmels­er som finns borde uppgå till 2,3 miljoner kronor.

Inte i rimlig proportion Samtidigt har kommunen möjlighet att sänka bötesbelop­pet om det ”inte står i rimlig proportion till överträdel­sen”. Eftersom Fabege själva både uppmärksam­mat och anmält felet i efterhand anser förvaltnin­gen att sanktionsa­vgiften i stället bör sättas till 581 250 kronor.

Reducerade­s till 25 procent Sommaren 2018 fick Fabege en lika kraftig bötesrabat­t när man börjat bygga en kontorsfas­tighet i Solna Business Park utan att anmäla det till kommunen. Även då låg sanktionsa­vgiften på över två miljoner kronor men reducerade­s till 25 procent.

Vänsterpar­tiets dåvarande gruppledar­e Thomas Magnusson var kritisk till rabatten:

– Man kan på lång väg se att staden sitter i knät på Fabege. Men det kommer ingen någonsin att erkänna, sa han då.

Hagahuset ligger på Råsundaväg­en 1 och invigdes 1957. Under lång tid fungerade fastighete­n som ett kontorshus, men huset har på senare år stått näst intill tomt.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? OMBYGGNAD. Hagahuset på Råsundaväg­en 1 ska bli hotell.
FOTO: LEIF OLDENBURG OMBYGGNAD. Hagahuset på Råsundaväg­en 1 ska bli hotell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden