Mitt i Solna

Solna VBK:s U18-lag skriver klubbhisto­ria

Med i ungdoms-SM igen efter drygt 30 års frånvaro

- Anders Ekström

För första gången sedan 80-talet kommer Solna volleyboll­klubb att delta på ett USM. Framgången är ett fint kvitto på en sannerlige­n lyckad sammanslag­ning mellan IFK Bergshamra och Solna.

Det var under hösten 2018 som den framgångsr­ika fusionen skedde. IFK Bergshamra hade i många år haft ett eget flicklag, men inför denna säsong bestämde de att slå ihop sig med Solna VBK.

Ett lyckat beslut. Totalt 32 volleyboll­spelare, födda mellan 2002 och 2004, bildade i höstas en gemensam träningsgr­upp (U18) under Solna VBKflagg. Och sammanslag­ningen blev ett lyckokast.

– Det blev en bra synergieff­ekt. Solna VBK har bra fart på ungdomssek­tionen men det äldsta flicklaget var den missade länken. Nu har SVBK hela spannet, från F02 till F12 och a-lag, berättar Marianne ”Mirre” Berg som tränar laget ihop med hennes man Johan samt Peter Assio.

Att vara bland de 16 bästa i Sverige är stort för oss.

Vann serien

Gruppen spelar med tre olika lag så att alla får rätt matchning. Nivåindeln­ing är viktigt menar ”Mirre” men det är lika angeläget att fortsätta att hålla ihop gruppen.

Resultatet på plan blev en succé. Elitlaget – Advance 1 – vann i vintras seriespele­t i Stockholm.

– Jättekul, det var lite ”payback” för allt slit genom åren, fortsätter Berg.

I mars gjorde flicklaget dessutom ett starkt USMkval i Södertälje. Fjärdeplat­sen innebar en plats till helgens (11-12/5) ungdomsSM, för U18, i Jönköping.

Ett av säsongens mål

Detta för första gången sedan 80-talet.

– Att vara bland de 16 bästa i Sverige är stort för oss. Förutom att hålla ihop laget, finslipa taktik och teknik, och givetvis ha skoj, så var det ett av våra stora säsongsmål att nå USM.

I Solnas USM-grupp ingår Norsjö, Göteborg och Svedala.

– Det är många bra lag med men vi har topp 10 som mål. Men oavsett hur det går är vi nöjda, det är en stor utmaning och bedrift att få möta landets bästa klubbar.

Vad betyder detta för Solna VBK?

– Det visar att vi är en klubb på uppåtgåend­e och att återväxten är god. Det är också bra för a-laget på sikt, förhoppnin­gsvis kan flera av tjejerna spela där inom kort.

Solna har även anmält två ytterligar­e lag till den så kalllade open-turneringe­n (fri anmälan) under USM så att hela truppen får matchning.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOLNA VBK ?? TOPP-TIO. Solna VBK satsar på att komma topp 10 i stundande ungdoms-SM i Jönköping.
FOTO: SOLNA VBK TOPP-TIO. Solna VBK satsar på att komma topp 10 i stundande ungdoms-SM i Jönköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden