Mitt i Solna

Två Solnalag i SM-final för unga företagare

- Leif Oldenburg

En smart galge och en t-shirt som ger barn hopp. Två lag från Solna gymnasium kvalificer­ade sig till SM i Ung Företagsam­het.

Solna gymnasium har mest gjort sig känt för sin idrottspro­fil. Ungefär hälften av eleverna idrottar i någon form, många på elitnivå.

Men närmare 80 elever studerar även Ung Företagsam­het (UF) och entreprenö­rskap.

– Allt fler intressera­r sig för entreprenö­rskap, säger Maria Ekström, lärare i företagsek­onomi och entreprenö­rskap.

Två UF-företag från Solna gymnasium gick vidare från regionfina­len och kvalificer­ade sig till den stora riksfinale­n som avgjordes i veckan i Älvsjömäss­an.

Simplehang­er UF tävlade med en smart klädhängar­e där den ena armen kan skjutas in - för att på så sätt göra det lättare att exempelvis hantera trånga tröjhalsar.

– Hängarna är miljövänli­ga. Helt i trä och handgjorda. Krokarna har vi återanvänt från butiker, berättar Alexander Pizzignacc­o.

Några montrar bort stod UF-företaget Dream UF med en sin kollektion av egendesign­ade t-shirts. De fem tjejerna har besökt barnsjukhu­s och förskolor där barnen har fått rita sina drömmar. Två motiv har valts ut: en skridskopr­insessa och en fotbollssp­elare. Hälften av intäkterna går till ”Min stora dag” som varje år ger 5 000 barn och unga med allvarliga diagnoser möjlighet att förverklig­a sina drömmar.

– Det är viktigt för alla människor att få chansen att göra roliga saker, säger Thanatcha Chantarump­orn.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FINAL. Dream UF och Simplehang­er gick vidare till finalen i Älvsjömäss­an.
FOTO: LEIF OLDENBURG FINAL. Dream UF och Simplehang­er gick vidare till finalen i Älvsjömäss­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden