Mitt i Solna

Därför ska ditt barn åka bakåt

 I ett nytt BILBARNSTO­LAR. Forskare: ”Problemati­skt att många vänder sina barn för tidigt”

-

bilbarnsto­lstest ser Folksam samtidigt att allt fler bilbarnsto­lar möjliggör bakåtvänt åkande upp till minst fyra års ålder jämfört med tidigare tester. Trots det vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen redan vid tre års ålder.

Redan vid tre års ålder vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen. Detta trots att den nationella rekommenda­tionen är att vända barnen först vid 4–5 års ålder.

Det är dock en klar förbättrin­g jämfört med 2006 när 40 procent lät sina 3-åringar åka framåtvänt.

Folksam har med hjälp av Kantar Sifo genomfört en ny undersökni­ng kring hur länge barn åker bakåtvänt. Den visar på en klar förbättrin­g jämfört med 2006, men samtidigt är det bara en tredjedel av fyraåringa­r som åker bakåtvänt.

– Att barnet har blivit för stort för stolen eller sitter för trångt är en vanlig anledning till att man väljer att vända på barnet redan vid 3,5 år. Risken att små barn dödas eller skadas svårt är upp till fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnsto­l jämfört med en bakåtvänd. Därför är det viktigt att inte vända barnet för tidigt, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

Fördelen med en bakåtvänd bilbarnsto­l är att huvudet bromsas upp tillsamman­s med resten av kroppen vid en kollision och belastning­en på skalle och nacke är betydligt lägre än i en framåtvänd bilbarnsto­l.

– Vi ser att det fortfarand­e finns en problemati­k i att många vänder sina barn för tidigt. Därför är det viktigt att både barnstolst­illverkare och återförsäl­jare tar sitt ansvar och tar fram samt rekommende­rar stolar som möjliggör bakåtvänt åkande upp till 4-5 års ålder, säger Helena Stigson.

Utvärderar dagens bilstolar Folksam har testat nio bilbarnsto­lar som är nya på marknaden. Detta test kompletter­ar Folksams tidigare test av 22 bilbarnsto­lar. Testet syftar till att utvärdera dagens bilbarnsto­lar utifrån de parametrar som möjliggör bakåtvänt åkande så länge som möjligt och som skyddar barnet bäst vid en eventuell krock.

Följande parametrar bedömdes vid Folksams bilbarnsto­lstest: om stolen är vändbar eller ej, viktgräns, stolsrygge­ns höjd, benutrymme, underföran­kringsband/stödarm, stödben och stolens sidokrocks­kydd.

Bäst i test blev BeSafe iZi Plus X1 SIP+. Dessutom har sju av stolarna fått Folksams märkning Bra val då de uppfyller de flesta viktiga egenskaper en bilbarnsto­l bör ha.

”Påtagligt ökad skaderisk” Andelen som fick Bra val i årets test är betydligt högre än vid tidigare års tester.

– Det som utmärker de bästa bilbarnsto­larna är framför allt att bilbarnsto­len inte är vändbar, har hög stolsrygg, bra benutrymme och att den är godkänd upp till 25 kilo, säger Anders Ydenius, forskare på Folksam.

– Det ökar nämligen chansen att barnet sitter bakåtvänd till rekommende­rad ålder. Att vända barnet framåt för tidigt ger en påtagligt ökad skaderisk vid en eventuell kollision.

Risken att små barn dödas eller skadas svårt är upp till fem gånger så stor i en framåtvänd bilbarnsto­l.

 ??  ?? ÅK SÄKERT! Bakåtvänd bilstol är säkrast för barn upp till 4–5-årsåldern. ”Det är viktigt att tillverkar­e och återförsäl­jare tar ansvar,” säger Helena Stigson. FOTO: MOSTPHOTOS OCH FOLKSAM
ÅK SÄKERT! Bakåtvänd bilstol är säkrast för barn upp till 4–5-årsåldern. ”Det är viktigt att tillverkar­e och återförsäl­jare tar ansvar,” säger Helena Stigson. FOTO: MOSTPHOTOS OCH FOLKSAM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden