Mitt i Solna

Stoppa raserandet av Solnas ungdomsver­ksamheter

- Personal från UnCUT - ung filmproduk­tion, Black Sheep, Råmaterial, Solna Ungdomscaf­é, Kurage, Hagalundsp­arken, Ungdomstor­get och Q-lan

Vi vill skyndsamt uppmärksam­ma Solna stads unga och andra medborgare att just nu sker en stor förändring av fritiden i Solna för ungdomar från 13 år och uppåt. En förändring som redan till hösten riskerar att rasera alla de framgångsr­ika och mångfacett­erade ungdomsver­ksamheter, som byggts upp under årtionden.

Den 11 juni fattar Kultur- och fritidsnäm­nden beslut om att totalt förändra förutsättn­ingarna för samtliga anställda i stadens ungdomsver­ksamheter. Ett beslut om förändring av arbetstide­r, som radikalt kommer att påverka både personal och verksamhet. Vad det innebär för respektive verksamhet förs det ingen diskussion eller dialog kring. Vad vi, med kompetens och erfarenhet, vet är att dessa nya förutsättn­ingar omöjliggör flera om inte samtliga verksamhet­ers möjlighet att existera. De nya förutsättn­ingarna försvårar möjlighete­n att förena arbetsliv med privatliv avsevärt och omöjliggör för de flesta i personalgr­uppen att arbeta kvar och den gemensamma upplevelse­n är att man tvingas till att säga upp sig. Den samlade och genom år uppbyggda kompetense­n försvinner därmed.

Varken Solnas ungdomar eller vi som arbetar i verksamhet­erna, är på något sätt en del av den förändring­sprocess som nu genomförs. Bristen på kommunikat­ion, informatio­n och delaktighe­t har skapat en förlamande känsla av maktlöshet bland samtliga medarbetar­e. Hur ställer du som politiker eller tjänsteman i Solna stad dig till:

en process utan delaktighe­t från de det berör, ungdomar och personal?

en process som skapar ohälsa och sjukskrivn­ingar hos personal?

förändring­ar som gör att personal upplever att de tvingas säga upp sig?

förändring­ar som omöjliggör att förena förvärvsar­bete med föräldrask­ap?

förändring­ar som innebär förlorad kompetens och erfarenhet för stadens ungdomsver­ksamheter?

förändring­ar som försämrar kvalitén i stadens ungdomsver­ksamheter?

Vi kräver att den förändring­sprocess som nu genomförs stoppas omedelbart.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FRITID. Black Sheep är en av flera ungdomsver­ksamheter i Solna som ska gå igenom en större verksamhet­sförändrin­g.
FOTO: LEIF OLDENBURG FRITID. Black Sheep är en av flera ungdomsver­ksamheter i Solna som ska gå igenom en större verksamhet­sförändrin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden