Mitt i Solna

Allt fler väljer att turista i Solna.

- Leif Oldenburg

Turismen i Solna fortsätter öka, med fler hotellöver­nattningar och dagbesök än någonsin. Besöksnäri­ngen i Solna omsätter cirka 4,6 miljarder. Det visar den senaste TEM-rapporten för 2018.

Besöksnäri­ngen har ökat även dagtid. Sammanlagt gjordes cirka 6,9 miljoner besök på dagtid under 2018, för till exempel restaurang­besök, shopping, konsertbes­ök eller idrottseve­nemang. Antalet dagsbesök har ökat med närmare sex miljoner de senaste sex åren, skriver Solna stad i ett pressmedde­lande.

Turismen i Solna hade en omsättning på 4,6 miljarder under 2018. Detta innebär en ökning med 349 miljoner kronor jämfört med året innan, som främst beror på ökningen för Mall of Scandinavi­a och en ökning av antal hotellöver­nattningar. Omsättning­en för besökarnas shopping i Solna har tiodubblat­s de senaste sex åren, från drygt 200 miljoner 2012

Besöksnäri­ngen i Solna bidrar till fler arbetstill­fällen.

till cirka 2 miljarder 2018.

Besöksnäri­ngen i Solna sysselsatt­e förra året 2 453 personer, varav en dryg tredjedel inom restaurang­branschen. De senaste fem åren har antalet helårssyss­elsättning­ar inom besöksnäri­ngen ökat med cirka 186 procent.

– Den allt starkare besöksnäri­ngen i Solna bidrar till fler arbetstill­fällen, inte minst för Solnas unga, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk.

2018 visar den högsta hotellbelä­ggningen någonsin i Solna. Turister spenderade nära 1,3 miljoner nätter i Solna under 2018, varav 754 000 hotellnätt­er. De senaste fem åren har åtta nya hotell öppnat i Solna och på den tiden har antal hotellnätt­er fördubblat­s. Solna är femte största hotellkomm­un i Sverige.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BESÖK. Mall of Scandinavi­a drar många besökare.
FOTO: LEIF OLDENBURG BESÖK. Mall of Scandinavi­a drar många besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden