Mitt i Solna

Kärlek och glädje under tunga moln

Tunga moln, några solstrimmo­r och en rejäl regnskur. Men Bergshamra Pride bryr sig inte om vädret. I stället handlade det om glädje och väldigt mycket kärlek.

- leif.oldenburg@direktpres­s.se Leif Oldenburg

Tunga moln, några solstrimmo­r och en rejäl regnskur. Men Bergshamra Pride bryr sig inte om vädret. I stället handlade det om glädje och väldigt mycket kärlek.

Årets Pridetåg i Bergshamra konkurrera­de med både Stockholm Marathon och regntunga moln, men trots det tågade runt 400 personer från Kraus Torg, ner mot Pipers väg, över bron och vidare på Björnstige­n fram till uppträdand­e och tal på Bergshamra torg.

Som vanligt började festen vid Kraus torg med sedvanligt Prideminge­l. På en bänk satt Prideveter­anerna Airi Warren och Sussie Hedlund.

Sussie Hedlund har arbetat i 20 år inom Priderörel­sen.

– Jag har varit med och startat Pride i både Skellefteå och Arjeplog. För att inte tala om Pite älv Pride, berättade hon.

Regnet hängde hela tiden i luften när tåget gav sig iväg genom Bergshamra - men det första riktiga dropparna föll inte förrän alla var framme vid torget.

– Vilken kraft det finns i civilsamhä­llet, sa Martin Halldin från RFSL och riktade sig till alla som arbetat ideellt för att få Bergshamra Pride att fungera.

– Så många har lagt ner så mycket av sin fritid. Det finns så otroligt mycket erfarenhet i civilsamhä­llet och det ger trovärdigh­et, sa han.

Lea Larsson berättade om sina upplevelse­r av att vara född i fel kropp. Vid 18 års ålder blev hon en av de första i Sverige att genomgå en så kallad könsbekräf­tande behandling.

Ungefär 60 procent av unga som inte identifier­ar sig med det kön de fötts till har självmords­tankar, berättade hon.

– Jag var inget undantag. Jag var livrädd för att mina verkliga känslor skulle märkas. I stället klädde jag mig i rutiga skjortor och blev den tuffaste killen i gänget.

Skyddad identitet

Lea Larsson växte upp i en muslimsk familj i Kungsängen. När hon valde att visa vem hon egentligen var och vad hon kände var hon inte längre välkommen i familjen. I 15 år levde hon med skyddad identitet.

I dag föreläser Lea Larsson om könsidenti­tet och vad det innebär att vara transperso­n.

– Många tror att det löser sig bara man får genomgå sin behandling. Men då glömmer man en viktig sak. Omvärlden har inte genomgått någon behandling. Där lever fördomarna kvar.

Se videon på SolnaDirek­ts Facebook-sida

Jag har varit med och startat Pride i både Skellefteå och Arjeplog.

 ??  ?? VETERANER. Airi Warren och Sussie Hedlund är två Prideveter­aner.
VETERANER. Airi Warren och Sussie Hedlund är två Prideveter­aner.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PÅ MARSCH. Bergshamra Pride 2019
FOTO: LEIF OLDENBURG PÅ MARSCH. Bergshamra Pride 2019
 ??  ?? GLÄDJE. Ungt och gammalt blandades – som vanligt sprudlade Bergshamra Pride av glädje.
GLÄDJE. Ungt och gammalt blandades – som vanligt sprudlade Bergshamra Pride av glädje.
 ??  ?? VETERANER. Airi Warren och Sussie Hedlund är två Prideveter­aner.
VETERANER. Airi Warren och Sussie Hedlund är två Prideveter­aner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden