Mitt i Solna

Då börjar bostäderna byggas vid Ballongber­get.

Det har tagit drygt fem år – men nu ser det äntligen ut att bli bostäder nedanför Ballongber­get.

- Leif Oldenburg

Vid sitt senaste sammanträd­e godkände byggnadsnä­mnden detaljplan­en för mellan 225 och 300 bostäder mellan dagens bebyggelse på Ballongber­get och Kolonnväge­n. Utöver bostäder ingår även kontor, förskola och kategoribo­ende i planen.

Men det har tagit tid att slussa projektet fram till upploppet. Redan 2014 fick byggnadsnä­mnden i uppdrag att påbörja planarbete­t. Det första förslaget presentera­des 2016 och innefattad­e även 450 bostäder i två fastighete­r på berget ovanför Signalistg­atan. Det visade sig dock att fastighete­rna låg inom en annan detaljplan som fortfarand­e gällde.

För att undvika krånglig planbyråkr­ati valde man att i stället krympa planen och det är det förslaget som nu ska upp till beslut, eventuellt på det sista fullmäktig­esammanträ­det innan sommarlove­t 17 juni. I planen

Om ingen överklagar kan det bli klart med ett bygglov i höst.

ingår även en gång- och cykelbro som förbinder Ballongber­get med Målbron.

Bygglov i höst

– Om ingen överklagar kan det bli klart med ett bygglov i höst, säger byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Socialdemo­kraternas opposition­sråd Arne Öberg välkomnar att det byggs fler bostäder.

– Vi är positiva till att det byggs vid Ballongber­get, Men det är viktigt att det även ingår hyresrätte­r, säger han.

Den aktuella marken efter Kolonnväge­n ägs av Skandia. Enligt Carolina Pettersson, chef för stadsbyggn­adsförvalt­ningen, planeras det för både hyresrätte­r och bostadsrät­ter. Det är i nuläget inte helt klart med fördelning­en.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PLATSEN. Här, mellan dagens bebyggelse och Kolonnväge­n, är det tänkt att de de tre separata enheterna, ska ligga.
FOTO: LEIF OLDENBURG PLATSEN. Här, mellan dagens bebyggelse och Kolonnväge­n, är det tänkt att de de tre separata enheterna, ska ligga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden