Mitt i Solna

AIK tar Somalia bandy till Solna

- Anders Ekström

Det framgångsr­ika integratio­nsprojekte­t Somalia bandy kommer till Solna. AIK bandy, med profilen Pelle Fosshaug i spetsen, ska nu försöka etablera det även i Stockholm.

För ett par år sedan drog Somalia bandy igång sin verksamhet i Borlänge. Tanken var att sprida sporten och samtidigt jobba med integratio­n. Projektet blev en succé och har bland annat blivit film (av Filip och Fredrik) och Somalia har spelat samtliga VM sedan 2015.

Nytt i Stockholm

Nu kommer upplägget till Stockholm.

AIK bandy, med Pelle Fosshaug som huvudansva­rig, har skapat Somalia bandy 2.0.

– Allt är inte helt klart hur vi går till väga men vi ska utgå från det arbetet som gjorts i Borlänge och etablera det här i Stockholm med, säger Fosshaug som både varit general manager och förbundska­pten för laget tidigare.

– Allt behöver inte sitta 100 procent från start heller, man får testa och växa efterhand. Vi ska inte vara rädda. Målet är att fylla Bergshamra med många nya spelare.

Verkar som förebilder

De somaliska spelarna bor kvar i Dalarna men kommer även att verka i Solna med omnejd. Som mentorer, ambassadör­er och förebilder ska spelarna hjälpa till att lyfta integratio­nsfrågan med hjälp av bandyn. Meningen är att fler ska börja spela och inte bara somalier.

– Fotbollen är mil före andra idrotter och vi vill försöka göra samma sak med bandyn. Sport är överlägsen för att främja integratio­nen.

– Vi vill bredda bandyn, få den att växa här med och jobba hårt för integratio­nen. Precis alla som vill är välkomna och det ska vara en stor mix. Stockholm har ett stort upptagning­sområde.

Somalia har spelat uppvisning­smatcher på bland annat Spånga IP tidigare och tanken är att flera klubbar ska involveras i samhällspr­ojektet för att få det att växa på riksnivå. Förutom Fosshaug är även klubbchefe­n Daniel Johansson och Hans Grandin, i Borlänge, med i satsningen.

 ?? FOTO: CHRISTIAN BACKEVIK ?? RUTINERAD. Med sina enorma kunskap om bandy blir Pelle Fosshaug en bra ledare för Somalia 2.0 i Solna och Stockholm.
FOTO: CHRISTIAN BACKEVIK RUTINERAD. Med sina enorma kunskap om bandy blir Pelle Fosshaug en bra ledare för Somalia 2.0 i Solna och Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden