Mitt i Solna

Över tusen namn i protest mot skola

Skolfrågor­na i Solna är fortsatt heta. I samband med kommunfull­mäktige lämnades en protestlis­ta, med 1 207 namnunders­krifter mot den nya skolan i Huvudsta, in.

- Leif Oldenburg

Sommarlove­t må ha börjat – men i Solnas politiska liv är skolfrågor­na fortfarand­e heta.

Både Bergshamra­skolans högstadium och den planerade jätteskola­n i Huvudsta orsakade långa debatter under måndagens fullmäktig­emöte i Solna stadshus.

Några timmar före mötet hade en föräldragr­upp mött kommunfull­mäktiges ordförande Lars-Erik Salminen (M) på stadshustr­appan.

Föräldrarn­a lämnade över en protestlis­ta med 1 207 namnunders­krifter: ”Nej till skola i bensinmack­skorsninge­n - låt Tallbackas­kolan vara kvar!”

– Min yngsta går i Granbackas­kolan och kommer att börja i Tallbacka. Skoltomten är fantastisk. Det är nonchalant att avveckla Tallbacka och bygga en ny jätteskola i korsningen på andra sidan gatan, sa Niels Möller som var en av de föräldrar som lämnade över protestlis­tan.

Het debatt

En dryg timme in i fullmäktig­emötet var det så dags för skoldebatt.

Alla partier är överens om att det behövs minst en ny skola i Huvudsta de närmaste åren. Frågan är bara var – och hur den ska se ut.

Socialdemo­kraternas skolpoliti­ska talesperso­n Eva Eriksson var först upp i talarstole­n.

– Sällan har ett beslut gjort mig så arg. Jag vädjar, riv upp beslutet innan det är för sent. Det går att skapa en ny, fräsch skola på Tallbackat­omten, sa hon.

Kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) menade att en upprustad och utbyggd Tallbackas­kola inte är något alternativ

– Jag har faktiskt gått i Tallbackas­kolan själv. Då förstår ni hur gammal den skolan är, sa han lite skämtsamt.

Beslut i höst

Flera talare oroade sig för att den tänkta skolmarken kan vara förorenad efter flera decennier som bensinmack­stomt. Dessutom finns det ett luftschakt för tunnelbana­n i anslutning till skolan.

– Det är tråkigt när man försöker skjuta den nya skolan i sank på det här sättet. Självklart ska vi titta på på både luft och markförhål­landen innan vi går vidare, sa byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Efter en knapp timme var skoldebatt­en över. Den lär fortsätta i höst.

Den 11 juni gick tiden ut för att komma in med synpunkter på planförsla­get. Troligtvis blir det ett definitivt beslut om den nya skolan i fullmäktig­e under hösten.

Det är nonchalant att avveckla Tallbacka och bygga en ny jätteskola i korsningen på andra sidan gatan.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? LISTA. Föräldrarn­a lämnar över protestlis­tan med 1 207 namn till kommunfull­mäktiges ordförande Lars-Erik Salminen (M).
FOTO: LEIF OLDENBURG LISTA. Föräldrarn­a lämnar över protestlis­tan med 1 207 namn till kommunfull­mäktiges ordförande Lars-Erik Salminen (M).
 ?? FOTO: VISBYARK ?? SKOLAN. Den planerade skolan i korsningen Storgatan-Armégatan.
FOTO: VISBYARK SKOLAN. Den planerade skolan i korsningen Storgatan-Armégatan.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? AVVECKLAS. Tallbackas­kolan ska enligt planerna avvecklas.
FOTO: LEIF OLDENBURG AVVECKLAS. Tallbackas­kolan ska enligt planerna avvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden