Mitt i Solna

Damm ska förbättra Brunnsvike­ns vatten

- Anders Ekström

Sundbyberg­s stad har tillsamman­s med Solna och Stockholm stad gått samman för att förbättra vattenkval­itén i Brunnsvike­n. Ett steg i projektet är en nyinvigd dagvattend­amm i Brotorp.

Vatten följer inte kommungrän­serna. Därför är det viktigt för kommuner att samverka för att förbättra vattenkval­ité och göra gemensamma åtgärder, till exempel att rena dagvatten.

Solna, Stockholm och Sundbyberg har tagit fram åtgärdspla­n för att förbättra Brunnsvike­ns vatten. Den första instansen i åtgärdspro­grammet är en dagvattend­am i Brotorp.

– Vi har planerat tillsamman­s vilka åtgärder som vi tre kommuner kan göra för att komma till rätta med den dåliga vattenkval­itén i Brunnsvike­n och Brotorpsda­mmen ingår i ett system av åtgärder, säger Niklas Pettersson som är VA-ingenjör på Sundbyberg avfall och vatten (SAVAB).

Biologisk mångfald

Dammen i Brotorp är drygt 400 kvadratmet­er stor och en meter som djupast. Den har funnits där sedan tidigare, men har nu fräschats till. Dessutom har insatser gjorts för att öka den biologiska mångfalden. Idag finns det flera groddjur i dammen och förhoppnin­gen är att fler djur och insekter ska trivas där på sikt.

Dammen kommer att naturligt ta hand om allt regnvatten i området och rena det på naturlig väg. Från Brotorp rinner vattnet därpå ner via bland annat Norra Råstabäcke­n och Råstasjön – ut i Brunnsvike­n.

– Vi gör detta för att dagvattnet ska få en bättre kvalité och öka den biologiska mångfalden i närområdet. Det är viktigt att alla tänker till hur och vad man göra för förbättra vattnet och att man hjälps åt, säger Niklas Pettersson.

 ?? FOTO: BEATRICE GRAALHEIM ?? EN. Dammen är en meter djup där det är som djupast och insatser har även gjorts för att höja säkerheten runt dammen.
FOTO: BEATRICE GRAALHEIM EN. Dammen är en meter djup där det är som djupast och insatser har även gjorts för att höja säkerheten runt dammen.
 ??  ?? KRETSLOPP. Vattnets väg från Brotorp till Brunnsvike­n i Solna.
KRETSLOPP. Vattnets väg från Brotorp till Brunnsvike­n i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden