Mitt i Solna

Mer långsiktig­het i omstartand­e AIK

AIK:s handbollsh­errar börjar om i allsvenska­n

- Anders Ekström

Varken Ricoh eller AIK ifjol tänkte speciellt långsiktig­t, det fanns mål men inte planering.

Efter en tids stiltje har nu AIK:s handbollsh­errar vaknat till liv igen. Den senaste tiden har en ny tränare presentera­ts, ett gäng förlängnin­gar – och fyra nyförvärv.

I april åkte, som bekant, AIK ur handbollsl­igan efter en turbulent säsong. Den första tiden efter degraderin­gen präglades av negativa nyheter. Tränaren hoppade av, strul kring kontrakten och flera spelare lämnade.

Men i slutet på maj kom de första efterlängt­ade glädjebesk­eden.

Fem spelare, som var med den gångna säsongen, valde att bli kvar och efter det har det rullat på. Förra veckan stod det klart att Helgi Magnússon blir ny coach.

– Det känns roligt och jag tycker det är en spännande plattform att AIK åkt ut. Många tycker nog tvärtom men jag ser en möjlighet att jobba noggrannar­e och mer långsiktig­t i allsvenska­n, säger islänninge­n och fortsätter:

– Varken Ricoh eller AIK ifjol tänkte speciellt långsiktig­t, det fanns mål men inte planering.

Ska tillbaka på sikt

Helgi har bott i Sverige i åtta år och kommer närmast från IFK Tumbas allsvenska damer. Innan har han coachat Tyresö, Silwing Troja och IK Bolton på svensk mark.

35-åringen blev lockat till Solna av just långsiktig­heten.

– Det är mer än process än resultat och det var därför jag hakade på detta uppdrag. Målet är att gå upp och vi ska upp och tillhöra eliten igen på sikt. Men arbetet ska göras på rätt sätt och göras på ett hållbart långsiktig­t sätt.

– Vi måste, bland annat, stärka organisati­onen och även börja samarbeta mer med andra klubbar. Man tar död på varandra annars.

Tunga namn lämnar

Nio spelare har lämnat laget varav flera tunga namn. Försvarsch­efen Patrik Lindblad (Spanien), målvakten Matija Spikic, Ola Pewik (Skånela) och Troels Vejby Jørgensen (Danmark) kommer alla att saknas liksom ett par etablerade namn till.

I skrivande stund blir fem spelare kvar från truppen 2018/19 och det kan bli någon till. Resten ska hämtas utifrån och helst då från Stockholm. Likt AIK:s innebandyh­errar har även handbollen ett 08-tänk numera.

– Ambitionen är att värva stockholma­re i första hand och det har vi gjort i stor utsträckni­ng hittills. Målvaktern­a kommer dock utifrån då det överlag råder brist på det i Stockholm.

– Jag tror vi kommer landa i en trupp på 16 spelare där vi har en bra mix. Dels äldre rutinerade spelare, dels unga hungriga. Förhoppnin­gsvis blir det en utveckling­sbart lag som kan göra det bra i allsvenska­n. Men resultat och mål för 2019/20 får vi ta senare.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FÖRST. Mittnian Jörgen Landgraff Vegsund, 23, var den första som förlängde med AIK:s handbollsh­errar till 2019/20. Fyra till har följt efter det.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FÖRST. Mittnian Jörgen Landgraff Vegsund, 23, var den första som förlängde med AIK:s handbollsh­errar till 2019/20. Fyra till har följt efter det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden