Mitt i Solna

Hård kritik mot demensboen­de

I mars tog vårdbolage­t Vardaga över demensboen­det Polhemsgår­den i Huvudsta. Nu slår de anhöriga larm om underbeman­ning och allvarliga brister i vården.

- Leif Oldenburg

Stämningen är förtvivlad. Det har varit stor brist på både läkare och sjuksköter­skor.

Den 1 mars i år tog vårdkoncer­nen Vardaga över driften av Polhemsgår­den i Huvudsta. I dag, fyra månader senare, är de anhöriga upprörda. Många oroar sig för de boendes säkerhet.

Redan när Vardaga vann upphandlin­gen och tog över driften av demensboen­det efter Förenade Care var många anhöriga kritiska. Vardagas bud för att driva boendet på uppdrag av Solna stad låg cirka tre miljoner kronor lägre per år än närmaste konkurrent. Kontraktet löper på tre år med möjlighet till förlängnin­g i ytterligar­e åtta år.

Knappt fyra månader efter övertagand­et berättar anhöriga om sjuksköter­skebrist, inställda aktivitete­r, skrivelser och avvikelser­apporter som har försvunnit och anställda som inte vågar protestera av rädsla för att förlora jobben.

– Stämningen är förtvivlad. Det har varit stor brist på både läkare och sjuksköter­skor sedan Vardagas övertagand­e. De sjuksköter­skor som är i tjänst går på knäna. Många som reser bort på semester är oroliga för sina anhörigas liv, säger Birgitta Törnström som är sammankall­ade i den styrgrupp som de anhöriga bildade efter Vardagas övertagand­e.

Rädd personal

Hon beskriver en nästan mardrömsli­k stämning bland personalen som utsätts för hot om de kritiserar situatione­n på demensboen­det.

– Personalen säger att de inte kan ta ansvaret om någon dör. Men de är rädda och vågar inte klaga, precis som många äldre med anhöriga på boendet.

De anhöriga har avtalat ett möte med omsorgsnäm­ndens ordförande Samuel Klippfalk (KD). Han vill inte uttala sig om situatione­n på Polhemsgår­den innan mötet.

– Det blir en bättre dialog om den sker direkt med de anhöriga än genom media. Men man ska komma ihåg att avtalet inte hunnit implemente­ras fullt ut. Det kan ta ett halvår, säger han.

Polhemsgår­den hade tidigare en bemanning som låg högre än likartade boenden i Solna stad. I Vardagas vinnande bud var bemannings­kvoten lägre än tidigare, men fortfarand­e över Solna stads minimikrav. Dygnsersät­tningen sänktes enligt de anhörigas styrgrupp med 100 kronor per dygn, vilket innebär cirka tre miljoner lägre kostnad per år beräknad på 80 boende.

– I upphandlin­gskraven togs ingen hänsyn till vilka som bor på Polhemsgår­den. Tre av fyra sitter i rullstol. Då måste man räkna på ett annat sätt. Det går inte att spara på den här typen av boenden, säger Birgitta Törnström.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? UPPHANDLIN­G. I mars i år tog Vardaga över driften av Polhemsgår­den.
FOTO: LEIF OLDENBURG UPPHANDLIN­G. I mars i år tog Vardaga över driften av Polhemsgår­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden