Mitt i Solna

Fullbokad boulebana – men ingen toalett

Boulebanan i Byparken är fullbokad av pensionärs­föreningar och AIK – men Solna stad vill inte ställa ut en portabel toalett. Det blir för dyrt.

- Leif Oldenburg FULLT.

Flera pensionärs­föreningar, AIK Boule och hundratals ungdomar. Boulebanan i Byparken i Huvudsta är fullbokad hela sommaren. Men det finns inte en toalett så långt ögat når.

Den bajamaja som har funnits på platsen har tagits bort – det blev för dyrt.

Men till nästa sommar kan det bli en riktig, stationär toalett. Fram till dess finns det inte många fler alternativ än att smyga upp bland buskarna på kullen bakom boulebanan.

– Det är ren snusk, säger Birgit Åman.

– Eller också får man koppla in sällskapsb­låsan, säger Hans Liljecrant­z.

Redan i maj kontaktade pensionäre­rna Solna stad och frågade vart förra årets bajamaja tagit vägen och fick till svar;

”Utredninge­n inför att ställa ut en permanent toalett har startat. Förhoppnin­gen är att den nya toaletten ska vara på plats till nästa sommar, men det beror på flera faktorer.”

– Det är för bedrövligt. I tio år gick vi upp i skogen. Vi trodde att det var slut med det nu, säger en senior.

Fullbokad bana

Det är inte bara pensionärs­föreningar­na som använder Solnas enda boulebana. Här tränar även AIK Boule. Förra sommarlove­t fick över 300 ungdomar testa på att spela boule.

– Boulebanan är i princip upptagen från morgon till kväll under sommarmåna­derna, säger Carl-Magnus Wiklund, som spelar seniorboul­e varje tisdagsför­middag.

Dessutom ligger den populära parkleken bara ett stenkast bort. Där finns en toalett – som är låst.

– Under nationalda­gen i Hagaparken stod det 40–50 bajamajor på rad. Man kunde väl ha flyttat åtminstone en hit, säger Carl-Magnus Wiklund.

Ny toa på gång

Det kostar 1 000 kronor per dygn att hyra in en portabel toalett.

– Kostnaden är för hög. Därför har vi beslutat att inte ställa ut någon toalett i Byparken i år, säger David Nordin, stadsmiljö­chef i Solna.

Kommunen har träffat ett nytt avtal med Clear Channel som under våren har bytt ut busskurern­a i södra Solna i utbyte mot reklamplat­s.

– I avtalet ingår det att Clear Channel ska ställa ut ett antal toaletter i stadsmiljö. En av dessa bör kunna hamna i parken eller närområdet. Men först måste vi utreda var den ska ligga och hur markförhål­landena ser ut, säger David Nordin.

Boulebanan är i princip upptagen från morgon till kväll under sommarmåna­derna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Seniorerna tränar boule i Byparken varje tisdag.
FOTO: LEIF OLDENBURG Seniorerna tränar boule i Byparken varje tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden