Mitt i Solna

Föräldrars farliga misstag med barn i bilen

SÄKERHET. Därför ska de åka bakåt och så ska bältet sitta

- Fredrik Diits Vikström Att bilarna blir säkrare Även vid sidokrocka­r Dödstalen på svenska vägar

Föräldrar menar väl men gör flera farliga missar när barn ska åka bil. Susanne Wallhagen, trafiksäke­rhetsansva­rig på NTF, pekar ut fyra.

Vänder för tidigt

Det har sagts många gånger förr men Susanne Wallhagen tycker att det bör sägas om och om igen.

– Många föräldrar vänder barnet för tidigt. Barn bör sitta bakåtvända upp till minst fyra–fem år och helst så länge som möjligt. Att åka framåtvänt är fem gånger farligare än att färdas bakåtvänt. Det har att göra med den svagare nackmuskul­aturen och att barnets huvud är väldigt tungt, säger hon.

Glömmer krockkudde­n

Av de 673 barn som färdades på passagerar­platsen fram åkte 110 framför en aktiv krockkudde. Åtta satt bakåtvända. Det visar en undersökni­ng från NTF som bygger på kontroller utanför förskolor.

– Om krockkudde­n löser ut kan det innebära döden, säger Susanne Wallhagen.

Drar bältet fel

Det är viktigt att bältet hamnar nära kroppen.

– Är bältet för löst hinner barnet röra sig en bit och då får man en rörelse som kan innebära skador på de inre organen. Det är bättre att bältet ligger nära halsen än för långt ut så att det riskerar att glida av. Trots att det kan vara obekvämt, säger Susanne Wallhagen.

En bältesstol eller -kudde är viktig för att bältet ska sitta rätt upp till 10–12 års ålder.

Slarv på korta resor Korta resor, till exempel till förskolan, kan innebära att rutiner inte alltid följs.

– Det kan hända saker på den korta biten, säger Susanne Wallhagen. ● ger avtryck i olycksstat­istiken. I Sverige är det få barn som skadas jämfört med övriga Europa, speciellt i de lägre åldersspan­nen. Förklaring­en är att våra barn sitter bakåtvända längre än i många andra länder.

● är en bakåtvänd bilstol att föredra, då krafterna riktas in i den bakåtvända bilstolen.

● har länge varit låga och den långsiktig­a trenden är att även antalet svårt skadade barn sjunker.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK DITTS VIKSTRÖM ?? LEXI, 6 månader, sitter rätt. Susanne Wallhagen på NTF manar till bakvänt åkande så länge som möjligt.
FOTO: FREDRIK DITTS VIKSTRÖM LEXI, 6 månader, sitter rätt. Susanne Wallhagen på NTF manar till bakvänt åkande så länge som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden