Mitt i Solna

Solnabo blir boss för världens smartaste

- Leif Oldenburg

Intelligen­s är en talang.

Bara två procent av befolkning­en får bli medlemmar. Nu har Solnabon Björn Liljeqvist utnämnts till internatio­nell ordförande i världens smartaste förening.

Alla som har en uppmätt intelligen­s som är högre än 98 procent av befolkning­en kan bli medlemmar i föreningen Mensa. När Björn Liljeqvist var 15 år gammal upptäckte en lärarvikar­ie sin unge elevs talang och rekommende­rade honom att ta kontakt med föreningen.

I dag är Björn Liljeqvist 43 år. Han bor i Västra Skogen i Huvudsta. Den 1 juli blir han ordförande i Mensa Internatio­nal med 134 000 medlemmar i över 100 länder. I botten är han civilingen­jör men föreläser även om inlärning och skriver böcker.

– Många väldigt intelligen­ta tar sig igenom gymnasiet utan problem. Men på högskolan blir det värre eftersom de aldrig har lärt sig att studera. Det handlar lika mycket om attityd och teknik som om talang.

Att tillhöra de smartaste två procenten av befolkning­en ser han som en gåva det gäller att vårda.

– Det viktiga är vad man gör med den intelligen­s man har fått.

Ett av Mensas syften har alltsedan starten 1946 varit att identifier­a och främja mänsklig intelligen­s.

– I dag är idrottskla­sser och musikklass­er helt okej. Däremot finns det inte särskilt många klasser för exempelvis spetsutbil­dning i matematik, säger Björn Liljeqvist.

Att utnämnas till internatio­nell ordförande för de smartaste människorn­a i världen är ett hedersuppd­rag, men Björn Liljeqvist vill gärna avdramatis­era begreppet ”intelligen­s”.

– Intelligen­s är en talang, men jag beundrar lika mycket människor som visar moralisk resning eller empati.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÖRFATTARE. Björn Liljeqvist har skrivit boken ”Plugga
smartare”.
FOTO: PRIVAT FÖRFATTARE. Björn Liljeqvist har skrivit boken ”Plugga smartare”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden