Mitt i Solna

Medaljer i sikte igen för AIK:s golfare

GOLF. AIK:s elitgolfar­e siktar på att återigen tillhöra toppen på SM i Barsebäck i juli

- Anders Ekström

Det kändes bra såklart och många tyckte att det var bra att vi äntligen vann.

I det något bortglömda lag-SM tog AIK ett brons och ett guld ifjol. Klubbens första lagguld någonsin. I sommar vill de svartgula golfarna försöka återupprep­a den bedriften nere på Barsebäck.

Efter drygt nio år som sektion gjorde AIK:s herrar debut i lag-SM 2012, även kalllat elitserien. Efter ett brons i debuten har det därpå blivit ytterligar­e fyra medaljer.

Damerna gjorde sin premiär i högsta divisionen ifjol och tog direkt ett brons. I samma lag-SM tog herrarna sitt första efterlängt­ade guld. Efter en snöplig förlust 2017 vann AIK ifjol – med en rekord-score (1 117).

– Det kändes bra såklart och många tyckte att det var bra att vi äntligen vann, säger lagledaren Karsten Landin och förklarar varför:

– Vi är tydliga och ställer verkligen upp för våra elitgolfar­e. Dom får stort stöd av AIK.

Tävling i skymundan

Karsten, som även är ordförande i sektionen, tycker dock att lag-SM borde uppmärksam­mas mer.

– Ja, det är synd att den inte är så hypad som den borde. Det var bara en snäv krets som följer lag-SM och jag tycker verkligen att den borde få större uppmärksam­het och synas mer.

– Andra idrotter visar stolt upp sina SM så där har golfen mycket att lära. Lag-SM har ett starkt startfält och väldigt många bra spelare kommer dit varje år. Det är många tourspelar­e som spelar den.

Två nya till i år

AIK:s herrar har kvar samma trupp (5 st.) som ifjol. Hos damerna (5) är Linda Lundqvist och Josefin Nordberg nya.

Flera av golfarna har visat storform på sistone och under våren har de svartgula gjort fina resultat på bland annat amatör-EM (dam), college och Challenge-touren.

– Jag tycker att vi är ännu bättre än ifjol faktiskt. Dagsformen känns god och många har gjort bra resultat i vår. Det är en grupp med många vinnarskal­lar vilket jag ser som något positivt och alla ser mycket fram emot att spela SM, fortsätter Landin.

Mellan 17 och 20 juli avgörs årets upplaga av lag-SM på Barsebäcks BGCC. Längs med den skånska kusten ska 16 rundor spelas över fyra dagar. Dessa 16 rundor är fördelade på åtta singlar, fyra foursome samt fyra varv med ”bäst-boll/sämst-boll”.

Alla slag räknas och det laget med lägst score vinner. Förra året vann AIK:s herrar på 1 117 slag, det vill säga drygt 70 slag per runda. För de regerande mästarna är det medalj som gäller igen.

– Ja, vi vill ta medalj och gärna vinna igen även om det såklart blir tufft. Kristianst­ad kan nog bli giftiga i år igen, Uppsala och Vasatorp är alltid bra. Så även Delsjö om Sebastian Söderberg är med i laget.

Viktigt med bra start

För damerna måste underdogen Gnaget slå favoritern­a Hills och starka Ringenäs för att vinna.

– Damlaget måste verkligen vara på topp, samtidigt som Hills inte är på topp, för att de dom ska ta guld. Där är vi nöjda med medalj. För både herr och dam är det viktigt med en bra start och tidigt svetsa samman gruppen.

I september väntar dessutom match-SM på Österåker för AIK.

 ?? FOTO: SVENSKA GOLFFÖRBUN­DET ?? AIK:s herrar är regerande mästare i lag-SM och siktar på en titel även i år.
FOTO: SVENSKA GOLFFÖRBUN­DET AIK:s herrar är regerande mästare i lag-SM och siktar på en titel även i år.
 ??  ?? UNDERDOG. My Leander och AIK dam är topptippad­e men är en underdog till att ta guldet.
UNDERDOG. My Leander och AIK dam är topptippad­e men är en underdog till att ta guldet.
 ??  ?? VINNARNA. AIK:s guldlag 2019. Lagledaren Karsten Landin står i mitten.
VINNARNA. AIK:s guldlag 2019. Lagledaren Karsten Landin står i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden