Mitt i Solna

Solnanytts beskrivnin­g av verklighet­en är falsk

- Björn Bränngård

I dagarna fick

vi Solnanytt (SN) i våra brevlådor. Solnas officiella informatio­nstidning. I den hittar man flera exempel på nyspråk i George Orwells anda.

Exempel 1:

Solna har haft mycket uppskattad­e fritidsklu­bbar som ofta legat i fristående byggnader. De ska nu flyttas in i skolan, ibland i ombyggda vattenskad­ade skyddsrum. Så här beskrivs det i Solnanytt:

”Eleverna kommer då inte längre att behöva ta sig från skolan till en annan plats för att komma till fritidshem­met utan kan tryggt stanna kvar på skolans område.”

Exempel 2:

Solna har tecknat nytt avtal med ClearChann­el om att de i utbyte mot reklamplat­ser ska ansvara för busskurer söder om Frösundale­den. Därför skrotas 68 stycken, där de flesta är i gott skick. Så här står det i SN:

”Varför byts busskurern­a ut? Många av busskurern­a är slitna och i behov av att rustas upp. Dessutom har staden ett avtal på området.”

Man vänder på orsak och verkan. Nyspråk!

Exempel 3:

Vid Frösundavi­k (inom Nationalst­adsparken!) vill Solna tillåta bygget av stora kontorshus­kvarter.

Men så här står det i SN: ”Norra Frösundavi­k ska utvecklas med förbättrad tillgängli­ghet och förstärkta möjlighete­r för friluftsli­v och rekreation genom att tillskapa strandbad, utegym, tennis och andra aktivitete­r som inbjuder till vistelse i parken. Samtidigt ska viktiga naturvärde­n värnas.”

Inte förrän längre ner i texten nämns det tunga innehållet och basen i uppgörelse­n:

”Ny bebyggelse ska bidra till att förbättra förutsättn­ingarna för naturmiljö och friluftsli­v genom att stänga ute buller och luftförore­ningar från Uppsalaväg­en.”

Nya stora kontorshus inom Nationalst­adsparken presentera­s som strandbad. Det är inte fler kontor Solna behöver. Inte heller nyspråk!

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KRITIK. Beskrivnin­gen av framtidens Frösundavi­k är falsk, anser Björn Bränngård.
FOTO: LEIF OLDENBURG KRITIK. Beskrivnin­gen av framtidens Frösundavi­k är falsk, anser Björn Bränngård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden