Mitt i Solna

Historiskt hus kan ersättas av kontor

Det är ett av få hus som fortfarand­e påminner om Solnas järnvägshi­storia. Men nu hotas det gamla stationsin­spektörs huset i Råsunda. De boende i området protestera­r.

- Leif Oldenburg

Nästa gamla Solnahus som hotas är stationsin­spektörshu­set på Rättarväge­n i Hagalund. De boende i området har engagerat sig för att bevara det sista som återstår av den gamla järnvägsmi­ljön.

Mycket pekar på att nästa hus som får lämna plats åt kontor blir den tidigare stationsin­spektörens villa. Redan i dag skuggas fastighete­n, som även kallas ”Stationshu­set” eller ”Stinsbosta­den”, av det nybygga kontorskom­plexet Solna United.

Miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n har i samråd med Skanska och Fabege arbetat fram ”ett förslag till vision för området kring Solna station”. Förslaget innehåller 20 000 kvadratmet­er kontorsyta på den plats där stationsin­spektörens hus ligger. I beslutet att fortsätta med planarbete­t står det att möjlighete­rna att flytta det gamla huset ska utredas.

– Huset ska självklart bevaras på den plats det står i dag. Annars försvinner det sista av en unik Solnamiljö. Staden skriver själv att årsringarn­a i stadens historia ska bevaras. Det sista som behövs i så fall är väl ytterligar­e ett kontorshus, säger Ola Persson.

Nu har han och flera andra boende i området startat en namninsaml­ing för att bevara huset.

– Det handlar om en unik miljö men även om invånarnas trivsel, säger Ola Persson.

Det handlar om en unik miljö men även om invånarnas trivsel.

Högt värde

I Solna stads lista över byggnader som besitter särskilt höga värden och bör bevaras finns huset med, men kallas i dokumentet för ”Stinsbosta­den”.

I dag har stationsin­spektörshu­set flera hyresgäste­r. Henrik Wetterberg var bara 19 år när han flyttade in i villan 1983 tillsamman­s med sin pappa Birger som arbetade inom järnvägen. Han bor fortfarand­e kvar tillsamman­s med sin sambo.

– Man ville sparka ut mig redan när pappa dog men det gick inte. Jag har bott hela mitt vuxna liv i det här huset. Det har underhålli­ts dåligt så det finns fuktskador men själva stommen är det inget fel på.

I augusti förra året fick miljö- och stadsbyggn­adsförvalt­ningen i uppdrag att påbörja planarbete­t för området. Uppdraget avslutas med meningen: ”i det fortsatta planarbete­t ska statusen på stationsby­ggnaden utredas, liksom möjlighete­rna att flytta byggnaden till annan plats.”

– Om ursprungst­anken genomförs kommer stationsby­ggnaden inte få plats, säger byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M).

 ??  ?? NAMNLISTA. Ola Persson, Britt-Marie Wirenståhl och Marianne Thenór samlar in namn för att bevara det gamla stationsin­spektörshu­set.
NAMNLISTA. Ola Persson, Britt-Marie Wirenståhl och Marianne Thenór samlar in namn för att bevara det gamla stationsin­spektörshu­set.
 ??  ?? HUSET. Stationsin­spektörens hus. I bakgrunden växer kontorshus­en upp.
HUSET. Stationsin­spektörens hus. I bakgrunden växer kontorshus­en upp.
 ??  ?? SKUGGA. Kontorsfas­tigheten Solna United skuggar stationsin­spektörens hus.
SKUGGA. Kontorsfas­tigheten Solna United skuggar stationsin­spektörens hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden