Mitt i Solna

Klimatfråg­an tar inte semester

- ANTON KYHLBÄCK Reporter Prata med mig! anton.kyhlback @direktpres­s.se

En restaurang slopar sugrör i plast. Greta Thunberg, med andra, fortsätter att demonstrer­a för klimatet på fredagar under sommaren. Senast i april och maj träffade Direktpres­s flera elever som engagerats i frågan om klimatet i Sollentuna. Det kommunala bolaget SEOM, i Sollentuna, startade ett nytt projekt med bidrag till finurliga, klimatsmar­ta idéer. Algblomnin­gen skapar diskussion­er och väderinsti­tuten rapportera­r nytt värmerekor­d på 41 grader i Paris.

Klimatfråg­an tar inte semester, har jag märkt.

Senast under mina lediga dagar, hemma i Blekinge, träffade jag mitt nioåriga kusinbarn och frågade henne då hur det känns att ha sommarlov. Det bästa var att slippa läxorna. ”Fast vi fick en läxa.

Vi ska plocka skräp när vi går och badar” påpekade hon.

Samma vecka berättade en kompis, som bor nere i Skåne, att miljörörel­sen Extinction Rebellion, som understödj­s av Greta Thunberg, har växt så det knakar under våren. Han tror att engagemang­et för frågan kommer att fortsätta, även i Stockholm.

Min spaning är att frågan om miljön kommer leva vidare under hösten.

Den första nyheten som dimper ner i mitt knä, efter semestern, handlar om restaurang­en i Solna som istället för sugrör i plast nu ska sälja sugrör i metall. Samtliga intäkter går till naturskydd­sföreninge­n. En annan handlar om äventyrare­n Anders Andrae som arbetar för att göra skogen mer tillgängli­g för funktionsh­indrade. Välkommen tillbaka från semestern, för er liksom jag tog semester precis innan sommarhett­an kom, och fortsatt trevlig semester och sommarlov till er andra. Nu är vi tillbaka efter ett uppehåll under juli. Trevlig läsning.

Frågan om miljön kommer leva vidare under hösten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden