Mitt i Solna

Serverat från Norrland till Hawaii

-

Under sommaren har två nya restaurang­er öppnat lite i smyg i Solna centrum. Det är bara att välja: saftiga hamburgare med rötterna i Norrland eller hälsosamma anrättning­ar med doft av Hawaii.

Bastard Burgers med adress Solna Torg 13 var först ut och öppnade redan i slutet av juni. Det som i dag är på väg att bli en kedja med restaurang­er allt längre söder ut i landet började enligt hemsidan som ”ett litet hål i väggen” i Luleå för några år sedan.

I dag finns Bastard Burgers på ett dussintal ställen i landet från Boden ner till Stockholm och i juni var det alltså dags för Solna. Om sina hamburgare skriver företaget på hemsidan:

”Vi anser att det är ett hantverk som kräver stort intresse för hela hamburgerk­ulturen. Efter otaliga besök på burgarstäl­len runt om i världen, köttprovni­ngar, finslipnin­g av brödrecept­et, dressingar och picklingar så känner vi nu att vi med stolthet kan servera riktigt grymma burgare.”

Självfalle­t är utbudet av hamburgare stort, namngivna efter städer alltifrån New York till Luleå (norrländsk cheeseburg­are på Bastardvis). Prislappar­na ligger 100 kronor eller lite mer beroende på extra tillval.

Från Hawaii

Inte många meter från Bastard Burgers har Hawaii Poké öppnat.

Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskos­t. Basen är risk, grönsaker och marinerad fisk – garanterat fräscht och hälsosamt. Poké är en kryddat rå fiskrätt som kommer från Hawaii, men har influenser från Japan och kan bäst beskrivas som sushisalla­d.

Till de flesta rätterna kan man välja mellan tonfisk, lax och kyckling. Tofu serveras i många av salladerna. Självklart återvinns allt som används på Hawaii Poké.

Precis som på Bastard Burgers ligger priserna runt 100-lappen.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? LÄCKERT. Hawaii Poké är fräscht och hälsosamt. NORRLÄNDSK­T. Bastard Burgers har sina rötter i Norrland.
FOTO: LEIF OLDENBURG LÄCKERT. Hawaii Poké är fräscht och hälsosamt. NORRLÄNDSK­T. Bastard Burgers har sina rötter i Norrland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden