Mitt i Solna

V: Planera för grönytor vid all nybyggnati­on

- Tove Pehrsson, miljö- och klimatpoli­tisk talesperso­n Vänsterpar­tiet Solna

Vi i Vänsterpar­tiet vill att Solna kommun kräver ett mått för grönytor vid all nybyggnati­on. Våra grannkommu­ner Stockholm och Sundbyberg bygger sen många år med beräknings­verktyg för grönytefak­tor. Det är hög tid att Solna kliver på tåget.

Den globala medeltempe­raturen ligger idag 1,2 grader över preindustr­iella nivåer. För oss på nordliga breddgrade­r har detta hittills visat sig innebära en temperatur­ökning på runt två grader. Oavsett om vi lyckas nå Parisavtal­ets mål så kommer vi se ett helt annat klimat här i Sverige, och i Solna. Därför är det viktigt att vi bygger en tålig stad som kan hantera de förändring­ar vi står inför.

Våra gröna ytor renar luft och dagvatten, förhindrar i viss mån översvämni­ngar vid skyfall samt kyler ner staden under värmeböljo­r. Ekosystemt­jänsternas reglerande funktion har ofta visat sig vara överlägsna motsvarand­e tekniska lösningar. Därför är det helt nödvändigt att ta med dessa faktorer i beräkninge­n när vi planerar och bygger nytt.

För byggherrar och arkitekter är det viktigt med ett konkret och tydligt regelverk som är lätt att använda och där man i god tid ser hur man uppfyller kriteriern­a.

Grönytefak­tor, eller GYF som det förkortas, är ett sånt planerings­instrument. Det skapar ekosystemt­jänster genom att koppla samman grönska och dagvatten. Tjänster som dämpar effekten av negativa klimatförä­ndringar, minskar buller, gynnar biologisk mångfald, bidrar till hälsa samt tillför sociala värden i kvarter och på bostadsgår­dar.

Vi i Vänsterpar­tiet menar att ett kommunalt krav om minst GYF 0,7 vid nybyggnati­on är det minsta vi kan göra för Solna. Förslaget borde därför antas med politisk konsensus. Det är dags att vi bygger ett grönare Solna!

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BYGGS. Nyprodukti­on på den gamla Råsundatom­ten.
FOTO: LEIF OLDENBURG BYGGS. Nyprodukti­on på den gamla Råsundatom­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden