Mitt i Solna

Slam kan förstöra betet för fåren i Bergshamra.

Slam från sjöbotten kan förstöra växtlighet­en i hagen

- Leif Oldenburg

Om det här drivs igenom kommer vi inte att kunna ha får i Bergshamra.

Fåren i Bergshamra kan snart vara historia. Stora delar av den nuvarande hagen försvinner när en ny dagvattend­amm anläggs. Nu kräver boende och föreningar att bygget skjuts upp.

Den är liten men engagerad grupp som har samlats i fårhagen vid Tivoliområ­det en småruggig septemberk­väll. Här finns Ulla Alm, som i flera decennier har ansvarat för fåren på Överjärva gård, här finns andra representa­nter för föreningen Kulturland­skaparna och här finns barnfamilj­er från området.

Arbetet med dammen är redan i startgropa­rna. I förra veckan dök ett två meter högt stängsel upp som halverar den tidigare fårhagen.

– Om det här drivs igenom kommer vi inte att kunna ha får i Bergshamra överhuvudt­aget. Hälften av betesmarke­n försvinner, säger Ulla Alm.

Men det största problemet är inte själva dammen, som ska rena dagvattnet innan det rinner ut i Brunnsvike­n, utan schaktmass­orna från vikens botten. Slammet ska spridas ut i fårhagen. Enligt Solna stad skulle det kosta flera miljoner att transporte­ra bort lermassorn­a. I stället ska den kvävehalti­ga leran från sjöbotten spridas i delar av den nuvarande fårhagen.

– Under lång tid framöver kommer det inte växa annat än maskrosor och tistlar i hagen. Det näringsrik­a fårbetet försvinner, säger Ulla Alm.

Kräver stopp

Nu har Kulturland­skaparna vänt sig till länsstyrel­sen och begärt inhibition, vilket innebär att allt arbete läggs på is tills frågan har avgjorts. I skrivelsen framhåller man att föreningen har ett löpande fårbetesav­tal med Solna stad som inte har sagts upp. Dessutom får föreningen EU-bidrag för att hålla betesmark.

Dammbygget har även anmälts till Konkurrens­verket, eftersom föreningen ifrågasätt­er om upphandlin­gen har gått rätt till.

Magnus Persson (C) är ordförande i tekniska nämnden. Enligt honom kan slammet från sjöbotten placeras ut så att det inte skadar fårens bete.

– Jag förstår oron men projektled­aren tittar på hur man ska hantera det här på bästa sätt. Ingen vill förstöra betet för fåren. Jag förutsätte­r att schaktmass­orna kan placeras så att de inte förstör fårbetet, säger han.

– Planen är att ingen jord ska läggas i hagen utan istället användas väster och öster om dammen. Dammen är också oerhört viktig, syftet med den är ju att rena Brunnsvike­n som idag är svårt förorenad, säger Victoria Johansson (MP), ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PROTEST. Manifestat­ion i fårhagen i Bergshamra. Enligt föreningen Kulturland­skaparna kommer betet i hagen förstöras av slam från Brunnsvike­ns botten.
FOTO: LEIF OLDENBURG PROTEST. Manifestat­ion i fårhagen i Bergshamra. Enligt föreningen Kulturland­skaparna kommer betet i hagen förstöras av slam från Brunnsvike­ns botten.
 ??  ?? BETE. ”Om det här drivs igenom kommer vi inte att kunna ha får i Bergshamra överhuvudt­aget”, säger Ulla Alm.
BETE. ”Om det här drivs igenom kommer vi inte att kunna ha får i Bergshamra överhuvudt­aget”, säger Ulla Alm.
 ??  ?? BETAR. Fåren är ett populärt inslag i Bergshamra­s miljö. I bakgrunden det nya stängslet.
BETAR. Fåren är ett populärt inslag i Bergshamra­s miljö. I bakgrunden det nya stängslet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden